Dette er ikke en vorte

Men svært mange lider av det. Gjør du?

Infeksjon med mollusker er vanligst blant barn og seksuelt aktive voksne. Foto: Science Photo Library
Infeksjon med mollusker er vanligst blant barn og seksuelt aktive voksne. Foto: Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Utvekstene på bildet er mollusker, eller molluscum contagiosum, som det heter på fagspråket. De er ikke farlige, men ifølge hudlege Kjetil Guldbakke kan de være plagsomme og vanskelige å bli kvitt.

Dette er ikke en brystvorte

I en artikkel på Lommelegen.no skriver Guldbakke at mollusker er en vanlig virusinfeksjon som skaper små utvekster i huden.

Mollusker er forårsaket av et ufarlig Poxvirus. Dette viruset finnes over hele verden, men er mer utbredt i tropiske strøk.

Infeksjon med mollusker er vanligst blant barn og seksuelt aktive voksne. Det er en overhyppighet av mollusker hos de med lavt immunforsvar forårsaket av medikamenter eller HIV.

Føflekker kan spå framtida di

Slik blir du smittet

Mollusker smitter vanligvis ved hud-til-hud-kontakt. Hvis man først har fått mollusker kan disse spre seg fra en del av kroppen til et annet ved hudkontakt. Studier har vist at forekomsten av mollusker er dobbelt så høy blant barn som ofte er i svømmebasseng. Mollusker kan også spres via håndklær og aktiviteter som bryting.

Det tar som regel fra én uke til flere måneder fra man blir smittet av viruset til man utvikler hudforandringer. Studier har vist at 5,6 prosent av barn i barnehage og 7,4 prosent av barn på barneskolen har mollusker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.