- Dette er ikke holdbart

Solstudioene skylder på kundene.

Norske forbrukere er for lite kritiske til solstudioene, mener forsker ved Statens strålevern. Illustrasjonsfoto: colourbox.com
Norske forbrukere er for lite kritiske til solstudioene, mener forsker ved Statens strålevern. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norske forbrukere stiller for få krav til kosmetiske solarier. Det mener Lill Tove Nilsen, som er forsker i Statens strålevern.

- Kundene bør være mer kritiske, og stille noen spørsmål til solstudioet. For å unngå solforbrenning, men også for å få bedre brunfarge, er det viktig å velge et solarium med rør som er tilpasset den enkeltes hudtype. Kunden bør dessuten få tilpassede råd om solingstider, sier hun til DinSide Helse.

Les også: Ti sannheter om soling

Bryter reglene

Ifølge Nilsen holder mange solarier alt for høye stråleverdier, og hun mener det ikke er samsvar melom stråleverdiene og anbefalingene om hvor lenge kunden kan sole seg.

En fersk tilsynsrapport fra strålevernet avslører en rekke brudd på regelverket for kosmetiske solarier i Norge.

- I flere tilfeller fant vi at det var alt for høy kortbølget UV-stråling i solariene. Langbølget UV-stråling i både de godkjente og de inspiserte solariene var omtrent tre ganger høyere enn for sommersol i Sør-Norge, sier Nilsen.

Det er UVB-strålene som fører til solbrenthet, og ifølge rapporten var strålingen fra flere solarier nesten det dobbelte som sommersola og sterkere enn grenseverdien. UVA-strålene, som gir brunfarge, lå innenfor regelverket, men var likevel tre ganger så sterke som sommersola.

Har du solvett? Ta testen her

- Plikter å informere

- Det norske regelverket stiller en del krav til solariene og solstudioene. Først og fremst skal strålingen fra et solarium med rør være innenfor en grenseverdi i UV-området, forklarer Nilsen, og legger til:

- Anbefalinger om solingstiden skal være oppgitt ved det enkelte solarium, og det skal informeres om hvilke helsefarer som kan følge med solariebruk.

Ifølge Nilsen er det enkelt å skifte ut rørene som var i solariene da de ble godkjent, til rør med sterkere stråling.

- Noen forklarer at det er slik kundene vil ha det, men det er ikke holdbart, sier hun.

Formann i Norsk solarieforening, Ronny Rath Pedersen, er enig med Nilsen.

- Utbytting av rør for å oppnå sterkere effekt er en uting som vi ønsker å komme til livs. Det må ikke være noen tvil om at regelverket skal følges til punkt og prikke, sier han til DinSide Helse.

Les også: Har du tanoreksi?

- Krystallklart ansvar

Han legger til at det slett ikke er uvanlig at solstudioene møter krav fra kundene om at rørene burde være sterkere.

- Alle aktører i bransjen har likevel et krystallklart ansvar for å følge de reglene som gjelder, i sitt solstudio, understreker han.

Pedersen mener regelmessige kontroller fra Statens strålevern, ved siden av et aktivt informasjonsarbeid fra solarieforeningen, kan være med på å opprettholde Norges status som et foregangsland på markedet.

- Norge har verdens strengeste regelverk, og har i en årrekke vært med på å sette standarden for trygge solarier. Norsk solarieforening er helt på linje med anbefalningene til Statens strålevern, og vi jobber systematisk for å etterleve disse, sier han.

Les også: Unge bør unngå solarium

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer