Høyere makspris i barnehager for de fleste

Dette er nytt for familieøkonomien i 2017

Mer i kontantstøtte og engangsstønad - men dyrere barnehager. Dette blir nytt for foreldre i 2017.

DYRERE BARNEHAGER: Maksprisen for barnehagene økes i 2017. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
DYRERE BARNEHAGER: Maksprisen for barnehagene økes i 2017. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er et nytt år og nye muligheter - og det er mye som blir dyrere. Det blir for eksempel dyrere å feilparkere noen steder - og det er nye parkeringsregler. Og du må regne med å betale mer både for strøm og matvarer - og du må betale mer for drivstoff til bilen din.

Men det er også flere endringer som gjelder familier med barn:

Du kan få mer i kontantstøtte og engangsstønad - men du må også betale mer for barnehagepass.

Her er endringene som vil påvirke lommeboka til småbarnsforeldre:

Dyrere barnehager

Barn i barnehagen? Da må du øke posten for utgifter til barnehagebetaling.

Stortinget har i statsbudsjettet for 2017 vedtatt at maksimalprisen for en heltidsbarnehageplass økes, med virkning fra 1. januar 2017.

Ny sats blir 2.730 kroner per måned og 30.030 kroner per år. I 2016 var maksimalprisen 2.655 kroner per måned og 29.205 kroner per år.

Dette betyr en årlig meravgift på 825 kroner for deg med ett barnehagebarn.

Maksprisen gjelder alle typer barnehager, uavhengig om de er offentlige eller private. Grensen blir fastsatt av Stortinget. Kommunene står fritt til å sette maksimalprisen lavere.

Kostpenger kommer i tillegg, men prisen for dette er ikke regulert av Staten - denne prisen settes av kommunen eller barnehagen.

Disse kan ha rett til gratis plass eller å betale mindre:

Gratis kjernetid: Familier med en inntekt på under 417.000 kroner får 20 timer gratis i barnehagen hver uke.

Redusert betaling: I 2015 ble det innført et nasjonalt minstekrav til redusert foreldrebetaling for familier med lav inntekt. Foreldrebetalingen for det første barnet skal maksimalt være seks prosent av husholdningens samlede kapital- og personinntekt. Du kan finne mer informasjon om dette her.

ØKT ENGANGSSTØNAD: Du som ikke har rett på foreldrepenger, kan ha rett på engangsstønad ved fødsel eller adopsjon. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
ØKT ENGANGSSTØNAD: Du som ikke har rett på foreldrepenger, kan ha rett på engangsstønad ved fødsel eller adopsjon. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Økt engangsstønad

Dersom du ikke har rett til foreldrepenger, kan du ha rett på engangsstønad.

Dette kan du få dersom du føder barn eller adopterer barn under 15 år. Du kan få engangsstønad for hvert barn du føder eller adopterer. Adopsjon av ektefelles barn gir ikke rett til engangsstønad.

Engangsstønaden økes fra 46.920 kroner til 61.120 kroner fra 1. januar 2017.

Dette er en skattefri engangssum.

Økt kontantstøtte

Kontantstøtten ble innført av Kjell Magne Bondeviks regjering i 1998, og har siden vært endret i mange varianter; den har både blitt nedjustert og endret i omfang til å gjelde færre aldersgrupper enn opprinnelig. Det har også blitt argumentert for at den burde fjernes.

I Statsbudsjettet for 2016 bestemte imidlertid Erna-regjeringen seg for å oppjustere satsene for kontantstøtten.

Med virkning fra 1. august 2017 økes kontantstøtten, fra 6.000 kroner per måned til 7.500 kroner per måned med full sats.

Det er en årlig gevinst på 18.000 kroner for deg som mottar full kontantstøtte.

Du kan kun få kontantstøtte i maksimalt 11 måneder, for barn mellom 1 og 2 år (fra og med den måneden barnet fyller 13 mnd. tom. fylte 23 mnd.). Du kan også få kontantstøtte for adoptivbarn fram til barnet begynner i skolen.

Du kan få full sats dersom barnet ikke er i barnehage overhodet, og halv sats dersom barnet er inntil 20 timer i barnehage. Er barnet mer enn 20 timer i barnehage per uke, får du ingenting i kontantstøtte.

Du finner mer info om kontantstøtteordningen hos NAV.

Les også:

Du kan chatte med NAV om du har spørsmål og sliter med å få det økonomiske til å gå rundt

Mange blir sjokkerte når de finner ut hvor lite de får i lønn om de blir arbeidsledige

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer