Skattemeldingen 2017

Dette er nytt i årets skattemelding

Og dette er fristene du må vite om.

RING ETTER HJELP: Snart får du skattemeldingen for 2017. Spørsmål som dukker opp mens du fyller ut og sjekker opplysningene kan du få svar på ved å sjekke Skatteetaten.no eller ringe kundeservice. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke.
RING ETTER HJELP: Snart får du skattemeldingen for 2017. Spørsmål som dukker opp mens du fyller ut og sjekker opplysningene kan du få svar på ved å sjekke Skatteetaten.no eller ringe kundeservice. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Like over påske, nærmere bestemt den 4. april, blir skattemeldingen for 2017 tilgjengelig elektronisk. I tillegg starter postsendelsene til de som vil ha skattemeldingen i papirform på denne dagen.

Så er det opp til deg å sjekke at skatteopplysningene stemmer, gjøre eventuelle endringer og fylle inn informasjon som mangler.

Nå dukker det kanskje opp mange spørsmål, men fortvil ikke. Dinside hjelper deg med svarene.

Hvilke frister gjelder for årets skattemelding?

Det er en rekke frister å holde styr på knyttet til skattemeldingen:

 • 4. april: Skattemeldingen blir tilgjengelig elektronisk og utsendelsen av papirvariantene starter. Du kan også skrive ut skattemeldingen selv og sende den inn.
 • 30. april: Leveringsfrist for privatpersoner. Har du ikke gjort noen endringer, trenger du ikke å levere. Ønsker du å søke om utsatt levering som privatperson, må også det gjøres innen denne datoen.
 • 31. mai: Leveringsfrist for næringsdrivende. Som næringsdrivende har du ikke leveringsfritak og må levere elektronisk. Ønsker du å søke om utsatt levering som næringsdrivende, må også det gjøres innen denne datoen.

Hva er nytt i skattemeldingen fra 2017?

Flere poster endres, er nye eller utgår på årets skattemelding. Faktisk over tretti stykker.

Høres dette overveldende ut? Det er på ingen måte sikkert at alle endringene og nyhetene vil ha noen innvirkning på din skattemelding. Følgende endringer er de største, ifølge Skatteetaten:

 • Skattesatsen for alminnelig inntekt reduseres til 24 prosent.
 • Post 4.3.2: Formuesverdien for sekundærbolig har gått opp til 90 prosent.
 • Post 5 (merknadsfelt): I skattemeldingen for 2017 er det ikke lenger et merknadsfelt hvor du kan fylle inn fritekst. Hvis du har behov for å gi etaten informasjon utover å føre korrekt beløp i skattemeldingens poster, har du mulighet til å sende disse i et vedlegg.
 • Verdsettingsrabatt på ti prosent og gjeldsreduksjon: Dette betyr en reduksjon i formuesverdien til enkelte eiendeler og en reduksjon i gjeldsfradraget ditt. Eiendeler som omfattes av verdsettingsrabatten er bolig- og næringseiendom, aksjer og driftsmidler, og den reduserer grunnlaget for og gir lavere formuesskatt dersom du har en nettoformue som overstiger minstebeløpene. Har du gjeld vil fradraget for denne bli redusert i forhold til verdien av eiendeler med verdsettingsrabatt og verdien av din samlede formue. ​Du kan lese mer om dette på Skatteetatens nettside.

I tillegg er det to nye finansprodukter i år, som du kanskje har benyttet deg av, nemlig aksjesparekonto (ASK) og individuell pensjonssparing (IPS).

For ASK må du merke deg postene:

 • 3.1.5: Utbytte aksjesparekonto
 • 3.1.8: Gevinst salg aksjesparekonto
 • 4.1.8: Formue aksjesparekonto – aksjedel, rentedel og kontanter
 • 3.3.8: Tap aksjesparekonto

For deg som har spart i IPS, er det den nye posten 3.3.5 som gjelder. Denne omfatter fradragsberettiget innbetaling til pensjonsspareløsningen i Norge og i annen EØS-stat.

Dinside laget også en huskeliste for skattemeldingen i 2016, som er verdt å sjekke ut.

Når kommer skatteoppgjøret?

Etter at du har sjekket opplysningene i skattemeldingen din, gjort nødvendige endringer og sendt den avgårde innen fristen, starter behandlingen av skattemeldingen fortløpende av saksbehandlerne ved skattekontorene.

Det er viktig å merke seg at skattemeldingen du får i april kun inneholder en foreløpig beregning av om du har betalt for mye eller lite skatt. Derfor må du ta ansvar for å kontrollere og korrigere opplysningene.

De fleste får det endelig skatteoppgjøret 27. juni. Da blir det tilgjengelig i Altinn.

ELEKTRONISK SKATTEMELDING: De fleste får og leverer skattemeldingen elektronisk, men du kan også få og sende den på papir i posten. Foto: Skatteetaten.
ELEKTRONISK SKATTEMELDING: De fleste får og leverer skattemeldingen elektronisk, men du kan også få og sende den på papir i posten. Foto: Skatteetaten. Vis mer

Neste oppgjør kommer 2. august, og videre fortløpende fram til 25. oktober. Leverer du skattemeldingen på papir, får du oppgjøret tidligst i august.

Har du penger til gode, utbetales disse innen tre uker etter at skatteoppgjøret er klart.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer