Dette er pant anno 1972

Den første panteautomaten kom i 1972. Noen her husker vel den?

DEN FØRSTE PANTEMASKINEN: Denne prototypen er den første automatiske pantemaskinen som kom, i 1972. Den baserte seg på fotoceller, og hver gang det kom en ny flaske på markedet, måtte en servicemann fysisk ut og flytte på fotocellene. Slik var det i mange år. Se mer i bildespesialen nedenfor! Foto: Per Ervland
DEN FØRSTE PANTEMASKINEN: Denne prototypen er den første automatiske pantemaskinen som kom, i 1972. Den baserte seg på fotoceller, og hver gang det kom en ny flaske på markedet, måtte en servicemann fysisk ut og flytte på fotocellene. Slik var det i mange år. Se mer i bildespesialen nedenfor! Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Panteautomaten du ser avbildet i toppen av artikkelen, var den første industrialiserte versjonen av automatisert panteautomat da den ble lansert i 1972.

Mye har skjedd med teknologien inne i panteautomatene siden brødrene Planke kom opp med den første prototypen i 1971.

Les også: Panter du en flaske til 2,50, får du 3 kroner

Fotoceller

De aller første panteautomatene var basert på fotoceller. Når nye flasker kom på markedet, måtte man sende en servicemann for å bygge om hele maskinen for å takle de nye formene.

I bildespesialen nedenfor kan du se og lese mer om utviklingen innenfor panteautomater, fra de første som kom på begynnelsen av 1970-tallet, og fram til i dag.

Her er det mange gamle kjente for deg som husker tilbake til 1970- eller -80-tallet.

Ett sted i Norge får du ikke pant: – For dyrt!

Spesielt artig er kanskje den halvautomatiske maskinen for pant av kasser eller kasser med flasker, hvor et kamera inne i maskinen overførte et bilde av det som var satt på båndet inne i maskinen, til en monitor. Ved monitoren satt en butikkbetjent og telte og registrerte pant. Panteutbetalingen ble dermed gjort på bakgrunn av betjeningens opptelling.

Bli med på et pantehistorisk tilbakeblikk:

Pantesystemer

I denne reportasjen har vi besøkt Tomra, som ifølge Norsk Resirk har 90 prosent av det norske panteautomat-markedet. De har en historisk utstilling på sitt hovedkontor, som du kan se bilder fra i bildespesialen.

Og så kom pant på vin også tilbake

I tillegg til Tomra, leverer også Repant og Wincor Nixdorf panteautomater på det norske markedet.

Tomra leverer også panteløsninger til veldig mange andre land, og har 67.000 pantemaskiner over store deler av verden, spesielt i Europa og i USA. Og da hovedsakelig i land som har pantelovgivning.

Fikk tam cola rett fra automaten: Skylder på pantesystemet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer