Dette er revidert nasjonalbudsjett

Kan bety mye for privatøkonomien din.

Finansminister Siv Jensen legger denne uka fram revidert nasjonalbudsjett. Bildet er fra samme anledning i fjor. Foto: TERJE PEDERSEN/NTB SCANPIX
Finansminister Siv Jensen legger denne uka fram revidert nasjonalbudsjett. Bildet er fra samme anledning i fjor. Foto: TERJE PEDERSEN/NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag legger Finansdepartementet fram revidert nasjonalbudsjett for Stortinget. Her kommer det endringer som påvirker landets økonomi og som også kan påvirke din egen privatøkonomi.

Men hva er det budsjettet egentlig dreier seg om? Og hva betyr endringene som gjøres for deg og meg?

LES OGSÅ: Ingen økning i kollektivprisene

Forskjell på nasjonalbudsjett og statsbudsjett

Aller først må vi rydde litt opp i begrepene. Et nasjonalbudsjett er ikke det samme som et statsbudsjett.

ÅRLIG FEST: Politikere elsker å vedta politikk og strø penger over tiltak de mener fortjener det, mener Dagbladets kommentator Aksel Braanen Sterri. Foto: ERIK DYRHAUG
ÅRLIG FEST: Politikere elsker å vedta politikk og strø penger over tiltak de mener fortjener det, mener Dagbladets kommentator Aksel Braanen Sterri. Foto: ERIK DYRHAUG Vis mer


- Et statsbudsjett er regjeringens spesifikke oversikt over hvem som får penger og hvor mye. Nasjonalbudsjettet er en mer overordna analyse av økonomien, forklarer politisk kommentator i Dagbladet, Aksel Braanen Sterri.

- Hvis du lurer på om du har fått penger fra staten, går du til statsbudsjettet. Hvis du lurer på hvordan regjeringen forventer at norsk økonomi utvikler seg i den kommende tiden, går du til nasjonalbudsjettet.

LES OGSÅ: Får du mer eller mindre skatt?

Følger stortingsåret

Både statsbudsjettet og nasjonalbudsjettet legges fram for Stortinget i begynnelsen av oktober hvert år.

I løpet av året vil alle regjeringer føle behov for å endre på enkelte av postene, føye til noe og trekke noe fra.

Dette skjer hvert år i mai, og er altså det som kalles revidert nasjonalbudsjett. Samtidig legges det fram to nye proposisjoner til Stortinget: En om endringer i skatte- og avgiftsreglene og en om tilleggsbevilgninger og omprioriteringer.

- Politikken skal i teorien baseres på den overordna økonomiske situasjonen. Siden denne kan endre seg i løpet av året, gjør revidert budsjett det mulig å justere kursen i tråd med endringene i økonomien. I tillegg gir det politikere, som elsker å vedta politikk og strø penger over tiltak de mener fortjener det, en ekstra sjanse til å gjøre det, sier Sterri.

Endelig vedtak fattes i løpet av juni, før Stortinget tar en lang sommerferie fram til oktober.

Stortinget har laget en en vri på budsjettprosessen med Bård komikeren Tufte Johansen:

LES OGSÅ: Særfradraget videreføres

Hva betyr det for deg?

Mange av endringene er rene justeringer som merkes bedre i kommuner, bedrifter og statsinstitusjoner enn i folk flest sine lommebøker.

Men noe er det alltids. Det kan være justeringer i trygde- og støtteordninger, permisjonsordninger og fradragsregler for enkelte grupper.

I fjorårets reviderte nasjonalbudsjett ble det for eksempel opprettet 500 nye studieplasser og 200 nye studentboliger .

I 2014 var den store budsjettnyheten at du kan bytte tobakkskvoten mot 1,5 liter vin eller øl i taxfreebutikken.

Går vi tilbake til de siste dagene til den forrige regjeringen, var økningen av vrakpanten den største vår-nyheten.

Årets reviderte budsjett kommer kl. 10.45 i dag. Men allerede nå foreligger det flere lekkasjer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer