Singles’ Day - 11.11

Dette er Singles’ Day

Har du fått med deg den nye handledagen?

SINGLES’ DAY: Norske butikker kaster seg over den kinesiske handledagen, Singles’ Day. (Skjermdump fra Prisguiden.no)
SINGLES’ DAY: Norske butikker kaster seg over den kinesiske handledagen, Singles’ Day. (Skjermdump fra Prisguiden.no) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norske butikker og kjeder er raskt ute med å adoptere spesielle handledager fra andre land. Fra før har vi blant annet Black Friday (noen kjeder opererer også med Black Week), Cyber Monday og Green Friday, og i fjor la du kanskje til en ny begivenhet: Singles' Day.

Flere butikker annonserer supertilbud i anledning Singles’ Day som går av stabelen den 11.11. Men hva er egentlig Singles’ Day?

Dette er «singeldagen»

Som navnet tilsier er det en dag for single personer som ble opprettet av Nanjing-universitetet i 1993. Wikipedia forklarer at det er en høytid i Kina der innbyggere feirer at de er stolte over å være single.

Singeldagen faller på 11. november hvert år (11.11), og tallet «1» ble valgt for å markere et individ som er alene.

Seinere er Singles’ Day, ved hjelp av det kinesiske selskapet Alibaba, blitt den største handledagen i verden. Nordic Business Insider skriver at Alibaba alene solgte varer for 30,8 milliarder dollar, rundt 260 milliarder kroner, i løpet av fjorårets singeldag.

PS. Alibaba feirer hvert år denne handledagen med et omfattende show med musikalske innslag med mer i Shanghai i Kina.

– Gjentar suksessen

Elkjøp var en av de første kjedene som kastet seg på trenden.

– Vi var med på å gjøre Black Friday stort i Norge, og i fjor - da vi lanserte Singles Day – tok kundene våre også denne dagen godt imot, sa Kristina Opshal, markedssjef i Elkjøp, til Kampanje.

Komplett, Europris, CDON, Power, Power og Clas Ohlson er andre kjeder og nettbutikker som deltar på «handlefesten» i år.

Prissammenligningstjenestene Prisjakt og Prisguiden har dessuten laget oversikt over de beste tilbudene denne dagen.

Skeptisk

Peder Inge Furseth, professor i innovasjon ved Handelshøyskolen BI, var ikke like entusiastisk, da han uttalte seg om den nye handledagen i fjor. Overfor E24 sa han at det virker ulogisk å legge inn flere salgsdager når varehandelen sliter.

– Men på grunn av at den sliter, har den bygd seg opp et overskudd av varer. Salgsdagene gir muligheter til å få solgt unna disse, sa han til nettstedet.

Han mente at man gjerne skulle visst mer om det som har størst avslag er restvarer, ukurante varer eller overskuddslagre.

– Jeg tror mange forbrukere oppfatter at tilbudene er bedre enn de i virkeligheten er, avsluttet han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer