Posten frister

Dette er siste frist for julepakkene

Du bør sende i god tid for å være sikker på at julegavene kommer frem i tide.

POST: Denne pakken ble sendt til den lokale postutleveringen, til tross for at den hadde fått plass i postkassa. Video: Øystein Bergrud Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå går vi inn i høysesongen for pakkeleveranser. Selskaper som Posten og Postnord ser frem til en hektisk måned med pakkeleveranser landet rundt, og begge har oppbemannet kraftig for å kunne ta unna julerushet.

Samtidig ber de kundene om hjelp og oppfordrer forbrukerne til å hente pakkene så fort de ankommer hentestedet slik at det ikke hoper seg opp ved utleveringsstedene.

Send i god tid

Én ting som er viktig å huske på før jul, er at den enorme mengden med pakker fører til at det kan ta lengre tid enn normalt før pakkene kommer frem, og da lønner det seg å sende pakkene i god tid.

Skal du sende pakker til familie og venner som bor et annet sted i landet, bør du være oppmerksom på julefristene til Posten, Postnord, Helthjem og Porterbuddy, slik at du er helt sikker på at de kommer frem før 24. desember.

Vi har undersøkt med de fire selskapene for å finne ut av sendefristene de har satt i forkant av jula 2021.

Postens frister

Kenneth Pettersen, pressesjef i Posten Norge, forteller at de i jula opererer med de samme fristene som ellers i året.

– Et generelt råd er at dersom man skal være på den sikre siden så pakken kommer frem til julaften, så bør pakken leveres en uke før julaften. Er man sent ute kan man benytte Norgespakke neste dag, det er ekspresspakker som sendes over natten og mottakeren får pakken levert på døren, opplyser han til DinSide.

Skal du sende til utlandet, er det naturligvis andre frister. Posten har en informasjonsside om fristene for hvert land de sender pakker til. Et viktig tips er å være nøye med merkingen av pakken slik at den ikke stopper på grensen i Norge eller i mottakerlandet.

Postnords frister

Skal du sende med Postnord, må du sende dem senest 14. desember for å være sikker på at de kommer frem i tide, opplyser selskapet på sine nettsider.

Postnord leverer varer hjem og til utleveringssted til og med lille julaften, 23. desember. Selskapets pick-up-points, hentesteder, er åpne julaften mellom klokka 8 og 12. Samtidig er det også mulig å hente ut pakker i butikker som tilbyr det.

Helthjems frister

Selskapet Helthjem, som i hovedsak baserer seg på hjemlevering av pakker, har en sendefrist før jul som er natt til 16. desember.

– Dette gjelder både fra fra eget hjem og via butikk. Så skal vi gjør alt vi kan for å hjelpe julenissen og leverer derfor pakker til og med 24. desember. Vi strekker oss der vi kan, skriver Daniel Kongstvedt, netthandelsdirektør i Helthjem, i en e-post til DinSide.

Porterbuddys frister

Porterbuddy, som brukes av rundt 75 nettbutikker, lover imidlertid å levere varer selv om de bestilles på lille julaften. Det forutsetter at du bor i Stor-Oslo, Østfold eller Vestfold. For Bergen, Trondheim, Stavanger og Kristiansand er det 22. desember som gjelder.

– Det er fortsatt ingen grunn til å stresse. Kjøp julegavene i de 75 nettbutikkene som samarbeider med Porterbuddy og du får varene hjem på døren samme dag eller dagen etter. Helt frem til lille julaften, sier Henrik Gerner-Mathisen, CEO i Porterbuddy.

Bestillingsfrister i nettbutikkene

Skal du være sikker på at julegavene du handler på nett faktisk kommer frem i tide, bør du sjekke siste frist for bestilling i de nettbutikkene du vurderer å handle fra.

Generelt pleier fristen å være rundt 15. desember, men det varierer.

Se også hvor lang frist du har til å bytte julegavene i flere av de store nettbutikkene, som har forskjellige vilkår for åpent kjøp.

Et siste tips: Mange pakker og brev kommer ikke frem til sine mottakere fordi de er feilmerket. Husk derfor å skrive korrekt og fullstendig navn og adresse på dine brev og pakker.

Artikkelen ble først publisert 29. november, men er løftet på forsiden igjen for å minne om at fristene nærmer seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer