Dette er vi redde for

Å bli ledd av er noe vi frykter uansett kultur.

Er frykten for å bli ledd av forskjellig i ulike kulturer? Det ville forskere fra universitetet i Zurich og 73 andre land finne ut av. Foto: /colourbox.com
Er frykten for å bli ledd av forskjellig i ulike kulturer? Det ville forskere fra universitetet i Zurich og 73 andre land finne ut av. Foto: /colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Latter er et spontant emosjonelt utbrudd, og evnen til å le er noe vi er født med. Og det å le av andre er et fenomen som inntreffer helt naturlig. Det stikk motsatte derimot, å bli ledd av, kan gi store problemer i våre sosiale liv.

Sosial angst er frykt for situasjoner hvor en blir vurdert av andre. Personer med sosial angst er redde for å dumme seg ut foran andre, og holder seg ofte unna sosiale sammenhenger for å unngå dette.

- Har jeg sosial angst? Les hva Lommelegen svarer

Men er frykten for å bli ledd av forskjellig i ulike kulturer? Det ville forskere fra universitetet i Zurich og 73 andre land finne ut av, ifølge den nettbaserte forskningsnyhetstjenesten Alpha Galileo.

Les også: Derfor ler duLer 400 ganger daglig

To motpoler

- Der er mange forskjellige grunner til at folk ler av andre, sier spansk psykolog Victor Rubio, som var med på studien.

I studien måtte 22 610 personer svare på spørreskjemaer. Basert på svarene ville det komme fram om de hadde en form for sosial angst eller ikke.

- Studien gjør det mulig å se en klar forskjell på personer som har angst og de som ikke har det, i tillegg til å vise kulturelle forskjeller – som også spiller en stor rolle i psykologisk behandling, sier Rubio.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer