Dette får aleneforeldre

Norge har antageligvis verdens beste støtteordninger for alenemødre/fedre. Men det er ikke lett for en uerfaren å sette seg inn i regelverket. DinSide gir deg her en oversikt over dine viktigste økonomiske rettigheter som aleneforsørger.

Publisert

Din nye økonomi som alenemor/far baserer seg på - i tillegg til din egen inntekt - på statlige overføringer og barnebidrag.

De statlige overføringene skjer i form av skattelettelser, trygder og ulike stønader. Selv om barnet er ikke er hos deg hele tiden, er det du som aleneforsørger som mottar 100 prosent av all statlig støtte.

Skattelettelser

Skatteklasse 2Som alene forsørger drar du fordel av betydningsfulle lettelser i personbeskatningen. Den viktigste lettelsen består i at du blir lignet i skatteklasse 2 i stedet for skatteklasse 1. Skatteklasse 2 betyr at du får 25.000 kroner mer i fratrekk på inntekten enn du ellers ville fått. Dette betyr 7.000 kroner spart i skatt.

Merk deg at siden de 25.000 går til fradrag på din alminnelige inntekt (på selvangivelsen) betyr det at du kan tjene mer enn det du gjør i dag før toppskatten slår inn. Dersom du i dag ligger på grensen (240.000) kan du tjene 52.000 kroner mer før toppskatten slår inn (på 292.000)

ForeldrefradragSom aleneforsørger får du også foreldrefradrag. For ett barn får du 20.700 kroner i fratrekk på bruttoinntekt, to eller flere barn gir 24.700 kroner i fratrekk. Dette betyr 5.796 kroner spart for ett barn og 6.916 kroner spart for to barn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer