Dette får du i feriepenger

Hvor mye du tjente i fjor avgjør hva du får utbetalt.

Har du råd til en skikkelig ferie til sommeren? Sjekk hva du får i feriepenger før du bestiller reise. Foto: Colourbox.com
Har du råd til en skikkelig ferie til sommeren? Sjekk hva du får i feriepenger før du bestiller reise. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens enkelte har bestilt sommerferien for lengst, er andre i ferd med å velge reisemål for sommeren. Da er det greit å vite hvor mye man vil ha å rutte med til sommeren, i form av feriepenger fra arbeidsgiver.

>> Fikk du restskatt? Slik får du betalt tilbake i tide

Fjorårets lønn avgjør

Feriepengene utbetales normalt i juni, og det er spesielt to faktorer som avgjør hvor høy din utbetaling blir:

Hvor mye du tjente i fjor, og hvor mange uker ferie du har krav på. Det vanligste er å få utbetalt feriepengene i juni, i stedet for månedslønn den måneden.

Utbetalingen du får er en viss prosent av fjorårets feriepengegrunnlag. Dette beløpet, som stort sett er litt lavere enn avtalt årslønn, står på lønns- og trekksoppgaven for 2012 fra arbeidsgiver. Du finner det og på lønnsslippen for desember i fjor.

Les også: Du bør ikke ha for mye penger stående på konto

10,2 eller 12 prosent

Ifølge Arbeidstilsynet skal feriepengene være minimum 10,2 prosent av feriepengegrunnlaget, mens de over 60 år har rett på minimum 12,5 prosent.

Har du derimot en tariffavtale som gir deg rett på fem ferieuker, er den ordinære satsen 12 prosent, og 14,3 prosent for arbeidstakere over 60 år.

Har du krav på fem uker ferie, vil du få utbetalt feriepengene for 21 arbeidsdager i juni. Samtidig blir det trukket lønn for de fem ukene du tar ferie, altså 25 dager.

Det blir ikke trukket skatt av feriepengene, de er trekkfrie. Det betyr ikke at du ikke betaler skatt av feriepengene, men at skatten er fordelt på resten av månedene i året.

Les også: Husk disse fradragene før du leverer selvangivelsen

Disse får feriepenger i mai

Mottok du støtte fra NAV i 2012, vil du i mange tilfeller ha krav på feriepenger fra NAV. Dette gjelder blant annet de som har mottatt dagpenger, sykepenger eller foreldrepenger.

Hvor mye feriepenger man får, og når dette blir utbetalt, avhenger av hvilken støtte man har fått. Noen har allerede fått pengene i slutten av januar, mens andre får det utbetalt i slutten av mai.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer