Boligpriser i norske fylker

Dette får du under to eller fire millioner i ditt fylke

Vi har søkt oss gjennom haugevis med boligannonser på Finn.no, samt tatt en prat med ekspertene om tidligere og forventet boligprisutvikling i landsdelene.

PRISENE ØKER: Boligmarkedet har en kraftig vekst i juni forteller Henning Lauridsen i Eiendom Norge. Video: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Til tross for coronavirusutbruddet, permitteringer og et samfunn generelt på «sparebluss», fortsetter boligprisene i landet å stige:

Eiendom Norges boligprisstatistikken for september viste at boligprisene steg med 0,4 prosent, mens korrigert for sesongvariasjoner, steg prisene med 1,3 prosent den første høstmåneden.

Lave boliglånsrenter og mye hjemmetid er nok med på å holde boligmarkedet i gang, og mange som lenge har sittet på gjerdet når det gjelder boligkjøp, har kanskje fått det puffet de trengte i disse spesielle tider.

Boligkjøp under to eller fire millioner? Dette får du!

For å finne ut hva som er den minste og største boligen du kan få for enten under to millioner eller mellom to og fire millioner i de ulike fylkene, har Dinside rett og slett søkt seg gjennom Finn.no.

Vi har notert oss den minste og største boligen som er innflytningsklar (ikke oppussingsobjekter, boliger under oppføring eller boligen med beboerbegrensninger, som aldersgrense). Prisintervallene som er lagt til grunn er totalpris (prisantydning og fellesgjeld).

Boligkjøp: Dette får du for pengene i vårt langstrakte land

FYLKE BOLIGSTØRRELSE FRA/TIL UNDER TO MILLIONER KRONER BOLIGSTØRRELSE FRA/TIL MELLOM TO OG FIRE MILLIONER
Agder19 kvadratmeter (Kristiansand) / 282 kvadratmeter (Åseral)33 kvadratmeter (Kristiansand) / 424 kvadratmeter (Marnardal)
Innlandet28 kvadratmeter (Hamar) / 273 kvadratmeter (Etnedal)29 kvadratmeter (Gjøvik) / 464 kvadratmeter (Flisa)
Møre og Romsdal20 kvadratmeter (Ålesund) / 279 kvadratmeter (Averøy)30 kvadratmeter (Molde) / 600 kvadratmeter (Bud)
Nordland22 kvadratmeter (Bodø) / 376 kvadratmeter (Lurøy)32 kvadratmeter (Bodø) / 321 kvadratmeter (Nesna)
OsloBare garasjeplasser!14 kvadratmeter (Bjølsen) / 127 kvadratmeter (Stovner)
Rogaland19 kvadratmeter (Stavanger) / 268 kvadratmeter (Moi)31 kvadratmeter (Stavanger) / 268 kvadratmeter (Haugesund)
Troms og Finnmark19 kvadratmeter (Harstad) / 462 kvadratmeter (Storslett)27 kvadratmeter (Tromsø) / 345 kvadratmeter (Moen)
Trøndelag23 kvadratmeter (Trondheim) / 278 kvadratmeter (Follafoss)23 kvadratmeter (Trondheim) / 304 kvadratmeter (Vågland)
Vestfold og Telemark30 kvadratmeter (Tønsberg) / 230 kvadratmeter (Neslandsvatn)36 kvadratmeter (Tønsberg) / 347 kvadratmeter (Seljord)
Vestland17 kvadratmeter (Nesttun) / 285 kvadratmeter (Vik i Sogn)23 kvadratmeter (Bergen) / 374 kvadratmeter (Sagvåg)
Viken27 kvadratmeter (Hønefoss) / 253 kvadratmeter (Roa)25 kvadratmeter (Råholt) / 323 kvadratmeter (Nes i Ådal)

Vi har kommer fram til resultatet via Finn.no-søk 14. oktober 2020.

  • Som du ser er det ganske store spenn i flere fylker når det gjelder hvor stor bolig du kan kjøpe innenfor de to prisintervallene. Størst forskjell i boligstørrelse med totalpris under to millioner er det i Troms og Finnmark, mens mellom to og fire millioner er det størst størrelsesforskjell på boligene i Møre og Romsdal.
  • Det er også en generell tendens i Finn.no-søkene våre at de minste boligene i de to prisklassene er i bynære områder. De største boligene i prisintervallene er, derimot, typisk store hus på «bygda».
  • Oslo skiller seg klart ut fra de andre fylkene/byene. Der er det nemlig ingen boliger som koster under to millioner - i denne prisklassen er det kun garasjeplasser! Mellom to og fire millioner kroner, er det videre sammenlignet med de andre fylkene ganske liten størrelsesforskjell, der den minste boligen er i en sentrumsnær bydel, mens den andre er et godt stykke utenfor hovedstadens sentrum.

Store variasjoner hittil - og framover

Vi har også tatt en prat med administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge for å høre hvordan prisutviklingen har vært i de ulike landsdelene de siste fem-ti årene, og hva som er forventet av boligprisene i nærmeste framtid.

- Det har vært veldig store variasjoner i boligprisutviklingen i de ulike landsdelene, men også innad i den enkelte landsdel. Både de siste fem og ti årene har prisutviklingen vært den sterkeste i Norge noensinne, sier Lauridsen til Dinside, og lister opp:

  • De siste ti årene har prisene i Oslo og Viken steget med 91,2 prosent.
  • Den svakeste prisutviklingen finner vi i Agder og Rogaland der boligprisene egentlig er lavere både de siste fem og ti årene. De siste ti årene har prisene steget 17,4 prosent, som er lavere enn inflasjonen har vært.
  • Både Vestlandet og Midt-Norge har hatt en prisutvikling midt på treet, med henholdsvis 47,4 prosent og 51,7 prosent de siste ti årene.
  • Nord-Norge har hatt den sterkeste prisutviklingen utenfor Østlands-området - her har prisene steget 66,2 prosent de siste ti årene.

Her forventes det boligprisvekst

Når det gjelder prisutviklingen framover, tror Lauridsen at Oslo og Viken vil fortsette å ha den største prisveksten, mens Agder og Rogaland nok vil ha den laveste en stund til. Eventuell vekst i oljeprisen kan imidlertid føre til et sterkere arbeidsmarked og befolkningsvekt, som videre kan føre til sterkere prisutvikling enn vi har sett de siste ti årene på Sørvest-landet.

- De stedene der befolkningen vokser uten at boligbyggingen holder tritt, som Osloområdet og Tromsø, vil trolig oppleve høyere prisvekst enn andre steder den kommende tiden, sier Lauridsen.

TIPS OG TRIKS: Enten du skal selge boligen eller få lånet refinansiert, er dette lure tips å ta med seg! Video: Eilin Lindvoll. Klipp: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

- Nullrenta fra Norges Bank har ført til et byks i boligprisene de siste månedene, men etter hvert som effekten svekkes, er det stor sannsynlighet for at vi får en moderat boligprisutvikling framover, fordi coronavirusutbruddet fører til lav lønnsvekst, permitteringer og høyere ledighet enn vanlig, avslutter Lauridsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer