Matsvinn:

- Dette går riktig vei

Miljøminister Ola Elvestuen mener det tross høye tall, går riktig vei med å kutte i det norske matsvinnet. Nå skal også landbruket på banen.

MINDRE MATSVINN I LANDBRUKET: Ved å få på plass statistikk over matsvinn i landbruket, er målet å finne de riktige tiltakene for å kutte i matsvinnet også der. Foto: Kent Skibstad/NTB Scanpix
MINDRE MATSVINN I LANDBRUKET: Ved å få på plass statistikk over matsvinn i landbruket, er målet å finne de riktige tiltakene for å kutte i matsvinnet også der. Foto: Kent Skibstad/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Onsdag la Matvett fram en rapport, som viser at det totale matsvinnet var på minst 385.000 tonn spiselig mat i Norge i 2017. For matbransjens del går matsvinnet ned.

Framtiden i våre hender tror tallet er enda høyere enn det som kommer fram i den ferske rapporten.

De viser blant annet til hull i statistikken, blant annet siden den mangler tall for kommunal sektor, oppdrettsnæringen og jordbruket.

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen sier til Dinside at selv om det fortsatt er snakk om store tall, er han veldig positiv til at tallene viser en nedgang i matbransjens matsvinn.

Og nå skal også jordbruket på banen, ifølge Landbruks- og matdepartementet.

Skal klare halvering

I 2017 ble det signert en avtale mellom miljøverndepartementet og matbransjen, om å halvere matsvinnet i Norge innen 2030.

- Kommer man til å klare målet om å kutte matsvinnet med 50 prosent innen 2030?

- Ja, det kommer vi til å klare, sier en tydelig miljøminister.

Han påpeker at nedgangen i matsvinnet fra matbransjen viser at dette går riktig vei, og at de må bidra med å formidle informasjon ut til forbrukerne om hvordan også de kan kutte i matsvinnet.

Også landbruks- og matminister Bård Hoksrud mener arbeidet med å forebygge og redusere matsvinn i Norge allerede har hatt positive effekter.

Han forteller at 17 nye bedrifter i høst har undertegnet tilknytningsavtaler til bransjeavtalen mellom regjeringen og matbransjen fra 2017, hvor de forplikter seg til å følge opp denne, slik at nå til sammen 77 bedrifter har undertegnet slike tilknytningsavtaler.

- Det gode samarbeidet mellom bransje og myndigheter på matsvinn har vekket internasjonal interesse. Arbeidet har blitt presentert på flere internasjonale arenaer, og flere europeiske land ønsker nå å lage tilsvarende avtaler, sier Hoksrud.

Jordbruket følger etter

Miljøminister Ola Elvestuen er enig i Framtiden i våre hender om at matsvinnet er stort innenfor matproduksjonen, og at det her må settes egne mål for å få bukt med matsvinnet.

- Det er likevel positivt at vi ser framgang innenfor de målene som er satt. Dette viser at de tiltakene matbransjen har gjort så langt for å kutte i matsvinnet, er riktige, sier Elvestuen.

Ifølge landbruks- og matminister Bård Hoksrud, er det helt avgjørende at hele verdikjeden, fra primærnæringen til forbrukerne, tar et ansvar for å redusere matsvinnet.

- Derfor er det gledelig at partene i jordbruksoppgjøret i år ble enige om å nedsette en arbeidsgruppe for statistikk for matsvinn i jordbrukssektoren. Arbeidsgruppen skal legge et bedre statistikkgrunnlag, som igjen kan bidra til å redusere matsvinnet, sier Hoksrud.

På plass i 2020

I slutten av september utnevnte regjeringen en arbeidsgruppe som skal vurdere hvordan jordbrukssektoren best kan følge opp oppgaven med å utvikle statistikk i sin sektor.

Leder for denne arbeidsgruppa, Elin Røsnes i Landbruksdirektoratet, sier til Dinside at de har fått i oppdrag å komme med et forslag om hvordan statistikk på matsvinn i landbruket skal hentes ut, hva man skal måle og hvem som skal ha ansvaret for dette.

Det er bransjeavtalens definisjon på matsvinn som er utgangspunktet for arbeidet med å få på plass en statistikk på dette området, sier Røsnes:

«Matsvinn omfatter alle nyttbare deler av mat produsert for mennesker, som enten kastes eller tas ut av matkjeden til andre formål enn menneskeføde, fra tidspunktet når dyr og planter er slaktet eller høstet».

- Vi har frist til 15. februar med å komme med et forslag til hva og hvordan vi skal måle matsvinnet i primærsektoren. Dette vil bli spilt inn til jordbruksforhandlingene, som finner sted våren 2019, sier Røsnes.

Målet er at man skal komme i gang med innrapporteringer fra de forskjellige primærnæringene, som skal bunne ut i statistikk fra 2020.

Bedre statistikkgrunnlag vil gi mer informasjon om omfanget av matsvinn, årsaker til dette og dermed også hva som kan gjøres for å redusere matsvinnet, ifølge regjeringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer