Studievalg

Dette gir fast jobb

Disse yrkene gir best utsikter for fast jobb i framtida.

STUDIEVALG: Snart må man bestemme seg for studiet man ønsker å komme inn på. Foto: Shutterstock / NTB
STUDIEVALG: Snart må man bestemme seg for studiet man ønsker å komme inn på. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er en snau måned til fristen for å søke høyere utdanning går ut, som er 15. april.

Det finnes mange ulike studier og retninger, og det kan derfor være vanskelig å være sikker på hva man har lyst til, men også hva som kan lønne seg å velge.

- Når man skal velge utdanning er det lurt å både tenke på hva man har lyst til, og hvilke muligheter de ulike alternativene man vurderer gir, sier seniorrådgiver Johannes Sørbø i Nav.

Mangel på dette

Han påpeker at de som skal velge utdanning nå skal jobbe i mange tiår framover, og da vil det skje mye i både samfunnet og arbeidslivet.

- Noe vet vi en del om, som at det blir et stort behov innenfor helsesektoren. Det betyr at om man utdanner seg til en jobb her, vil man også være veldig trygg på å få jobb, sier Sørbø.

- Allerede i dag er det for eksempel veldig stor mangel på sykepleiere og helsefagarbeidere. Denne vil trolig bli enda større framover, legger han til.

Stort behov

Det er også flere andre alternativ som gir gode utsikter for fast jobb.

- Det er for eksempel stort behov for folk med fagbrev, både innen bygg og anlegg og industri, forteller Sørbø.

Altså yrker som blant annet tømrer, elektriker og sveiser.

- Framskrivinger tyder også på at det vil bli større mangel på denne typen folk framover. En trend vi har sett de siste ti åra er at det ser ut til å ha blitt større mangel på folk med fagbrev, folk med utdanning innen helse, og også folk med utdanning innen IKT. Dette vil trolig være trygge utdanningsvalg også framover, sier seniorrådgiveren.

Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO, sier til DinSide at de ser bedrifter i større og større grad vil ha folk som har naturvitenskapelig fag, håndverksfag og tekniske fag.

- Derfor er du nesten garantert jobb om du velger et studie innenfor disse fagområdene, sier Almlid.

Også Gisle Hellsten, som er leder for Karrieresenteret ved UiO, er enig i at det vil være stor etterspørsel etter yrkesfag.

- Det å utdanne seg innen helsefag, digitalisering og IT framstår også som retninger det vil være stort behov for arbeidskraft i åra som kommer, sier han.

Han påpeker likevel at det er et godt arbeidsmarked for de aller fleste som tar utdanning.

FALSK: Ser du hvilke av disse merkene som er falsk? Det ene merket brukes dersom den tilfredsstiller de europeiske CE-kravene. Video: Embla Hjort-Larsen / Kristin Sørdal / NTB Vis mer

Dette trenger de

- I NHOs kompetansebarometer sier 44 prosent av bedriftene at de trenger folk med bachelorgrad mens 1 av 3 bedrifter trenger folk med mastergrad, forteller administrerende direktør i NHO.

Han påpeker også at mer enn halvparten av bedriftene trenger folk med fagskoleutdanning.

- Det er med andre ord stort behov for folk med høyere utdanning, legger Almlid til.

Ifølge han er det svært lav arbeidsledighet blant de som har høyere utdanning.

- Det er viktig at du velger et studie du kan mestre og er motivert for, det er også viktig at du velger et studie som bedriftene har et behov for framover, sier Almlid.

Blir mindre av dette

- Framover vil vi få færre jobber i industri, noe vareproduksjon, og i olje- og gassvirksomhet. Rutinepregede jobber vil bli mer automatisert og færre av. Det blir dermed et større behov for folk som kan løse kompliserte, kreative oppgaver, forklarer Almlid i NHO.

Vi må regne med at flere yrker kommer til å forsvinne i framtida, og andre vil dukke opp.

- På 90-tallet var nok det å drive videobutikk fristende for mange, og få så for seg at man kunne søke stilling inne AI teknologi. I 2023 er det helt normalt å lese om AI, og det blir spennende å se hva som dukker opp framover, sier Hellsten.

Han vektlegger at man bør være forsiktig med å gi råd om hvordan andre bør leve sine liv, også med tanke på yrkesvalg. Man må gjøre det som føles riktig for en selv, samtidig er det viktig at valg blir gjort med både innsikt og et realistisk blikk på framtida.

Fullfør

Gjennom pandemien var det en stor økning i antall studenter, og i fjor var det før første gang over 300 000 studenter i Norge. Det skriver SSB.

Sørbø har et klart råd:

- Det viktigste rådet er å fullføre en utdanning. Dette ser ut til å ha blitt viktigere over tid, sier seniorrådgiveren i Nav.

Han forklarer at nesten halvparten av de som er registrert som arbeidsledige i dag ikke har fullført videregående utdanning, mens arbeidsledigheten blant de som har fullført fagbrev eller høyere utdanning er langt lavere.

- Så finn en utdanning som passer deg, se litt på mulighetene de ulike alternativene du vurderer gir, og fullfør utdanningen. Da vil det være gode muligheter for jobb, avslutter Sørbø.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer