Dette gir mindre eksem

Fisk beskytter barn mot allergisk eksem.

Mer laks på menyen kan gi babyen mindre hudsproblemer Foto: Colourbox.com
Mer laks på menyen kan gi babyen mindre hudsproblemer Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forskere ved universitetet i Göteborg tror det er en klar sammenheng mellom når barn begynner å spise fisk, og om de utvikler allergisk eksem.

Undersøkelsen viser at barn som begynte å spise fisk før de fylte ni måneder, hadde mer enn 20 prosents mindre risiko for å utvikle denne typen eksem.

Det var ingen forskjell på om barna hadde spist fet eller mager fisk.

– Det er tidspunktet for når barn begynner å spise fisk som ser ut til å være avgjørende. Jo tidligere de spiser fisk, desto bedre, sier Bernt Alm til Sveriges Radio. Han er barnehelseoverlege i Halland i Sverige og har ledet den svenske studien.

Les også: Slik ser du at maten er sunn

I ubalanse

– Dette er et interessant funn som styrker antakelsene om at fisk og sjømat kan dempe utviklingen av atopisk eksem, sier forskningssjef Livar Frøyland ved Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning, Nifes.

Forekomstene av eksem, astma og enkelte allergier har økt dramatisk de siste 30 årene. Forskerne leter etter forklaringer i kostholdet vårt.

– En av teoriene er at et for lavt inntak av marine omega-3 fettsyrer, kombinert med for høyt inntak av omega-6 fettsyrer, kan være med på å øke utviklingen av allergiske reaksjoner i kroppen. En slik ubalanse er vanlig i vårt kosthold, sier Frøyland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer