Nav

Dette gjelder

Det er flere ting som gjelder når foreldrepengene skal beregnes.

FORELDREPENGER: Om man har hatt en lønnsendring før foreldrepengene ble beregnet vil det gjøres en ny beregning. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
FORELDREPENGER: Om man har hatt en lønnsendring før foreldrepengene ble beregnet vil det gjøres en ny beregning. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Foreldrepenger er en inntekt man mottar under permisjon etter å ha blitt forelder ved fødsel eller adopsjon. Likevel er det ikke alltid like enkelt å forstå alle retningslinjene.

Som regel får man foreldrepenger basert på inntekten man har hatt de siste tre månedene, men det finnes flere unntak.

Om man har fått en varig lønnsendring som gjelder fra før foreldrepengene ble beregnet, kan arbeidsgiver sende inn en ny inntektsmelding og det vil gjøres en ny beregning. Da vil man få en etterbetaling om man har fått for lite, skriver Nav på Facebook.

- Hvis det er et avvik på mer enn 25 prosent mellom inntekten som arbeidsgiver oppgir og gjennomsnittsinntekten din de siste tolv månedene før foreldrepengene starter, vil Nav gjøre en vurdering av hva som blir riktig for deg.

Det er også verdt å bemerke seg at feriepenger ikke skal være med i beregningen av foreldrepengene. Så hvis man har mottatt feriepenger før i løpet av de siste tre månedene før perioden starter, skal heller arbeidsgiver oppgi den inntekten man vanligvis ville hatt om man hadde vært i jobb.

Om man har startet i en ny jobb som har vart i mindre enn tre måneder, blir beregningen følgende:

- Da regnes foreldrepengene ut fra inntekten du har hatt i den perioden du har vært i den nye jobben.

Her får du all informasjon om foreldrepenger.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer