Fjerne betalingsanmerkning

Dette gjør at du ikke får tatt opp mer lån

Har du fått betalingsanmerkning? Slik rydder du opp.

BETALINGSANMERKNING: Den vil ikke følge deg resten av livet hvis du gjør opp for deg. Er det vanskelig å betale tilbake? I artikkelen under får du gode råd. Foto: Scanpix.
BETALINGSANMERKNING: Den vil ikke følge deg resten av livet hvis du gjør opp for deg. Er det vanskelig å betale tilbake? I artikkelen under får du gode råd. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert

Hovedårsaken til at du har fått en betalingsanmerkning registrert på deg, er at du ikke har betalt gjelden din. Det kan få flere økonomiske konsekvenser for deg. Først og fremst får du ikke tatt opp mer lån - få utlånere vil nemlig innvilge lån om din økonomiske situasjon ser slik ut.

Men det er mulig å få fjernet betalingsanmerkningen.

Her får du vite hvordan.

Dette betyr betalingsanmerkning

Først: Hvordan får du en betalingsanmerkning registrert i ditt navn?

- Hvis du ikke har betalt en regning eller faktura for en vare eller tjeneste du har kjøpt, må kreditor - den du skylder penger først sende et inkassovarsel til kunden med 14 dagers betalingsfrist. Betales ikke regningen etter 14 dager, kan kravet sendes til et inkassobyrå, forklarer Cecilie Tvetenstrand er forbrukerøkonom og finansiell rådgiver i Danske Bank.

FORBRUKERØKONOM: Cecilie Tvetenstrand er forbrukerøkonom og finansiell rådgiver i Danske Bank. Foto: Danske Bank/Sturlason.
FORBRUKERØKONOM: Cecilie Tvetenstrand er forbrukerøkonom og finansiell rådgiver i Danske Bank. Foto: Danske Bank/Sturlason. Vis mer

Videre sender inkassobyrået et inkassokrav til kunden, altså deg.

- Dersom du betaler dette kravet, vil du ikke få en betalingsanmerkning. En anmerkning får du først når du bryter avtalen med inkassobyrået, legger Tvetenstrand til.

Les også: Tabben som gjør pengeoverføringen mye dyrere

Konsekvenser ved betalingsanmerkning

Så hva skjer videre om du har fått betalingsanmerkning?

Betalingsanmerkning

Vil du vite mer om reglene rundt betalingsanmerkning?

- Regelverket for registrering og sletting av betalingsanmerkninger følger av Datatilsynets standardkonsesjon for kredittopplysningsvirksomhet, opplyser Jo Singstad, senior kommunikasjonsrådgiver hos Finanstilsynet til DinSide.

Det kan du lese om på Regjeringens nettside i dette dokumentet.

- Betalingsanmerkning gjør at du normalt sett ikke får tatt opp mer lån. Er det større beløp som skyldes, kan det være du får tvungent lønnstrekk, noe som fører til at du får mindre å rutte med og kanskje problemer med å betale for eksempel boliglån og daglige utgifter, forklarer forbrukerøkonomen.

Har du pant i bolig og ikke har mulighet til å betale boliglånet, kan dette føre til at banken krever tvangssalg av boligen, eventuelt bilen eller annet du måtte ha pant i, opplyser Tvetenstrand.

- Dersom du motsetter deg dette, kan det i verste fall begjæres utkastelse, sier hun.

Disse gir betalingsanmerkning

Det er hovedsakelig private inkassobyråer, NAV, Skatteetaten og Statens innkrevingssentral som kan gi deg betalingsanmerkning, opplyser forbrukerportalen Dinero.

Det er vanlig at selskapet du skylder penger, altså kreditor, benytter private inkassobyrå i tråd med inkassoloven og inkassoforskriften dersom du for eksempel ikke betaler regningene dine, skriver nettsiden videre.

Les også: Statens innkrevingssentral er kanskje ikke «Norges verste kreditor»

Hvordan fjerne betalingsanmerkning?

I utgangspunktet slettes betalingsanmerkninger fire år etter at de har blitt registrert, dersom kreditor ikke gjenopptar saken og tar den til retten eller tvisterådet når de fire årene har gått.

Vil du fjerne betalingsanmerkningen før det har gått fire år, er dette veldig enkelt:

- Du får fjernet anmerkningene ved å betale kreditorene, dem du skylder penger, direkte, understreker Tvetenstrand.

Om du så har gjort opp for deg og fått fjernet betalingsanmerkningen, er det ikke slik at denne vil være registrert i ditt navn for all fremtid, understreker forbrukerøkonomen:

- Når en inkassosak er betalt, er kreditor pålagt å slette betalingsanmerkningen umiddelbart. Det kan selvsagt gå en dag eller to, men normalt skjer dette raskt. Det som kan henge igjen i systemet litt lenger er ofte betalingsanmerkninger som er kommet fra kartverket, det vil si fast eiendom, eller løsøreregisteret- som for eksempel pant i bil, scooter, båt og lignende, forklarer Tvetenstrand.

Vanskelig å betale?

Dersom du ser at det er en regning du sliter med å betale, så ta kontakt med dem du skylder, og forklar situasjonen din, råder Tvetenstrand.

- Det er mulig å ta kontakt med inkassobyrået og inngå en betalingsavtale med dem. Oftest møter du forståelse i andre enden. De aller fleste er villig til å inngå en avtale, det kan være å utsette betalingsfristen til neste lønning, eller kanskje det er mulig å dele opp beløpet til flere mindre tilbakebetalinger, tipser hun.

Tvetenstrand understreker at det viktigste er å ikke unnlate å betale det du skylder, og lukke øynene, for det går ikke over:

- For hvert ledd den ubetalte regningen går videre, vil det tilkomme flere gebyr som øker det opprinnelige beløpet du skyldte, understreker hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer