Dette gjør cola med kroppen

Tenk på dette før du tar en slurk.

STOPP! Les denne artikkelen før du slurper i deg colaen.  Foto: Colourbox
STOPP! Les denne artikkelen før du slurper i deg colaen. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noen ganger kan det være greit å kikke inn i sin egen kropp og se hvordan det egentlig står til. «Hallo, innvoller!»

Men siden dette ikke akkurat superenkelt, kan det være vel så nyttig å bli fortalt hva som foregår i kroppen når du får i deg sukkerholdig drikke.

Les også: Cola hjelper ikke mot magevondt

Cola møter kroppen

Vi vet jo allerede at det er usunt og ikke bra for tennene, men hvordan reagerer kroppen?

Det amerikanske nettstedet Blisstree har tatt for seg punt for punkt hva som skjer i kroppen din når du drikker cola:

Les også: Hva har disse stolene og Cola til felles?

Brusens eventyrlige reise

Etter ti minutter får du i deg ti teskjeer med sukker. Det vil si 100 prosent av den anbefalte dagsdosen. Grunnen til at du ikke spyr av sukkeroverdose er takket være fosforsyren, som demper smaken slik at du fortsatt klarer å holde colaen innabords.

Etter 20 minutter stiger blodsukkeret ditt, noe som også får insulinet til å rase. Leveren din reagerer ved å omdanne alt sukker den får tak i til fett, noe det finnes massevis av på dette tidspunktet.

Drikker du cola? (Avsluttet)
Ja(32%) 3145
Nei(26%) 2522
Litt(25%) 2391
Er avhengig(17%) 1633
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Les også: Slik klarer du å kutte ut colaen

Etter 40 minutter har kroppen sugd opp all koffeinet som er i colaen. På dette tidspunktet kan det være morsomt å se seg selv i speilet, for pupillene dine vil nemlig utvide seg.

Men også usynlige ting skjer; blodtrykket stiger og leveren pøser mer og mer sukker inn i blodomløpet. Adenosinreseptorer i hjernen blir blokkert, noe som gjør at du føler deg mer våken og kvikk.

Les også: Myter og fakta om Coca-Cola

Bare 5 minutter senere øker dopaminproduksjonen i kroppen, og dette stimulerer gledesentrene i hjernen din. Heroin fungerer faktisk på akkurat samme måte, men vi anbefaler altså kun bruk av cola...

Etter mer enn 60 minutter skjer det ting i den nedre delen av tarmen din. Der binder nemlig fosforsyren kalsium, magnesium og sink. Dette gir nok et hopp i stoffskiftet og forsterkes ytterligere av høye sukkerdoser og kunstige søtningsstoffer, som også øker utskillelsen av kalsium i urinen.

Les også: Hvorfor smaker cola best på glassflaske?

Nå som colaen har gått gjennom systemet ditt, begynner du antakelig å bli tissetrengt. Det er fordi koffeinet er vanndrivende.

Kalsium, magnesium og sink blir så skilt ut av urinen. Dette er verdifulle næringsstoffer som kroppen din kunne ha trengt, men de går altså rett i dass.

Les også: Cola kan gi skjøre ben

Etter hvert går sukkerfesten i kroppen mot slutten, noe som gjør at du blir skikkelig godtesyk. Du vil ha SUKKER!!! NÅÅÅÅ!

Og hvis du ikke får det, blir du irritabel. På dette tidspunktet har du tisset ut alt vannet som er i cola.

Les også: Her er den hemmelige cola-oppskriften

Men det er flere «festlige» ting som venter deg... I løpet av de kommende timene vil du sannsynligvis også få en koffeinkrasj, så det er bare å glede seg. Hører vi et hurra?

Til slutt er det bare å spørre seg selv: Var det egentlig verdt det?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer