Dette gjør deg grå før tiden

Grått hår er ikke bare et alderstegn. Du kan stresse håret ditt grått.

DNA-et i cellene våre angripes stadig vekk av skadelige stoffer. Det gjør at håret blir grått.       Foto: colourbox.com
DNA-et i cellene våre angripes stadig vekk av skadelige stoffer. Det gjør at håret blir grått. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har begynt å dukke opp noen grå hår her og der på hodet ditt. ”Jeg begynner å bli gammel”, tenker du. Men dette kan like gjerne være et tegn på for mye stress, ifølge forskningsnettstedet EurekAlert.

Og det er ikke snakk om hverdagslig psykologisk stress, men litt mer komplisert, nemlig stress på cellenivå.

I hver eneste hårsekk finnes det en samling stamceller som sørger for at det produseres en bestemt type celler, melanocytter, som lager hårets fargestoffer. Dette fargestoffet er også kjent somt melanin.

Stamceller er celler som ennå ikke er ferdig spesialisert, men som har evnen til å utvikle seg til forskjellige celletyper, ifølge Wikipedia.

Forskere har nå oppdaget at såkalt genotoksisk stress, som defineres som alt som gjør skade på kroppens DNA, tapper hårsekkene for melanocytter.

Derfor får du grått hårKroppsdelene som eldes først

Og det kan bety fare på ferde i forhold til å få grå hår.

100.000 angrep hver dag

- DNA-et i cellene våre angripes stadig vekk av skadelige stoffer, som UV-lys, mutagene kjemikalier og stråling. Det anslås at enhver celle i pattedyr er involvert i rundt 100.000 situasjoner hver dag som gjør skade på DNA-et, forteller studieleder Emi Nishimura ved Tokyo Medical and Dental University.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer