Veksle valuta

Dette gjør du med kontanter du har til overs etter ferien

Det er ikke sikkert det beste er å veksle dem til norske kroner igjen.

FERIEPENGER: Sitter du igjen med en saftig seddelbunke etter ferien, er det flere ting du kan gjøre med dem. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
FERIEPENGER: Sitter du igjen med en saftig seddelbunke etter ferien, er det flere ting du kan gjøre med dem. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

De fleste begynner å komme hjem fra sommerferie i disse dager, for skole- og jobbstart.

Kanskje har du med deg noen kontanter i kofferten sammen med skitne klær og sand fra stranden. Hva bør du gjøre med dem?

- Spar dem til neste gang

- Det er nok best å spare pengene til neste ferie, siden du gjerne må betale gebyr for å veksle og vekslingskursen kan være dårlig, sier Ragnar Wiik i Forbruker Europa.

Elin Reitan i Nordea legger til at du også kan bruke kontanter når du handler på taxfreebutikken på flyplassen. Da bør du gjøre unna kjøp før du reiser, framfor å vente til du er i Norge igjen.

Ofte vekslingsgebyr på 50 kroner

Dersom du likevel skal veksle, må du huske at det kun er utenlandske sedler du kan få norske kroner for, ikke mynter. Noe valuta som kun finnes i ett eller få land kan også være vanskelig å veksle tilbake.

- Du kan ikke forvente å få veksle penger i fremmed valuta fra ferien hos bankfilialene, sier Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet.

Her er noen måter å få vekslet valuta på:

Forex, som har etablert seg i våre største byer, veksler tilbake til norske kroner gratis hvis du har kjøpt valuta hos dem og tar med kvitteringen. Uten kvittering koster det 50 kroner i vekslingsgebyr.DNB veksler kun på Gardermoen lufthavn. De tar et flatt gebyr på 50 kroner for veksling, uavhengig av hvor mye valuta du ønsker å veksle inn og om du er DNB-kunde eller ei. Dinside har tidligere funnet ut at DNBs minibanker på Gardermoen gir dårlig valutakurs.Nordea veksler bare i innskuddsautomater, og du må søke opp din nærmeste automat. Du kan også veksle i deres automater på Sandefjord lufthavn. Banken tar ti prosent av verdien i norske kroner, men ikke mer enn 50 kroner, og det er kun utvalgt valuta som kan veksles.Sparebankene har forskjellige løsninger. Sparebank 1 Nord-Norge tar, for eksempel, ikke imot fremmed valuta lengre, så der er kundene nødt å oppsøke vekslingstjenester fra en annen bank.

Ikke ta ut mer kontanter enn du trenger

De fleste eksperter anbefaler deg å bruke kredittkort når du er på ferie. Da kan du benytte deg av kortreklamasjon hvis det viser seg at du har blitt lurt, eller at det er noe feil med varen, og du ikke kommer noen vei med de du har handlet fra.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer