Svindel på nett: Hva gjør jeg?

Dette gjør du når du har blitt svindlet

Rådene som kan redde deg fra å miste pengene dine.

IKKE FORTVIL: Alt er ikke nødvendigvis tapt om svindlerne har klart å lure deg. I mange tilfeller kan du få pengene tilbake. Foto: ESB Professional/Shutterstock/NTB scanpix
IKKE FORTVIL: Alt er ikke nødvendigvis tapt om svindlerne har klart å lure deg. I mange tilfeller kan du få pengene tilbake. Foto: ESB Professional/Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dinside har skrevet mange artikler om hvordan du unngår å bli svindlet. Men hva skal du gjøre dersom du allerede har blitt lurt?

Mulighetene til å få tilbake pengene og kanskje også bidra til å stoppe svindlerne er der.

Både banken og kortselskapet kan kanskje hjelpe deg. Disse har nemlig klare regler å forholde seg til.

Hovedregelen er at dersom kunden ikke har godkjent pengeoverføringen eller ikke har fått det hun/han betalte for, så skal pengene betales tilbake.

Noen ganger kan man likevel forstå at banken eller kortselskapet sier tvert nei, og at de spør seg hvor dum og naiv det egentlig går an å være.

Stadig mer utspekulerte

De som måtte stole blindt på innholdet i en e-post og betaler bare noen spør, fortjener kanskje ikke bedre.

Samtidig blir svindlerne stadig mer utspekulerte, slik at selv svært IT- og nettkyndige personer i dag kan gå på limpinnen.

I oktober i fjor uttalte Finansklagenemda at de «ikke kan utelukke at en svindel kan være så sofistikert at det ikke kan regnes som grovt uaktsomt at man lar seg lure.»

Saken gjaldt en usedvanlig finurlig form for Apple-svindel-svindel, der offeret blant annet ble lurt til å bruke sin BankID.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer