Dette gjør hjernen skarpere

Er du glemsk og rotete? Her er noen enkle grep som kan få futt på de små grå fortere enn du aner.

Hvil hjernen og få fart på hukommelsen! Illustrasjonsfoto: Colourbox
Hvil hjernen og få fart på hukommelsen! Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du en av de som alltid roter bort nøklene dine, som aldri husker på bursdager, eller til og med din egen bryllupsdag?

Selv om det er frustrerende, kan du ta det helt med ro. Alle er litt glemsk en gang i blant, og er du et surrehue, trenger du ikke frykte at du begynner å utvikle Alzheimers eller demens.

Til tross for at demens og Alzheimers rammes av stadig flere, har forskere funnet flere måter vi kan holde hjernen i sjakk på. Nettstedet LiveScience.com har satt sammen en liste med tips. Her er en smakebit:

Les også: Dette dreper hukommelsen

Spis riktig mat

Spiser du mye fisk med Omega-3 fettsyrer, har du mindre risiko for å utvikle demens. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Colourbox
Spiser du mye fisk med Omega-3 fettsyrer, har du mindre risiko for å utvikle demens. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: Colourbox Vis mer

Du er hva du spiser. Du har sikkert hørt denne mange ganger før, men det er faktisk slik at usunn mat, mettet fett, transfett og et lite variert kosthold, faktisk kan påvirke hjernen din negativt. Undersøkelser har vist at de som spiser tunfisk, laks og annen fet fisk med høy konsentrasjon av Omega-3 fettsyrer tre eller flere ganger i uken, har mindre sjanse til å utvikle demens.


Trening

Trening kan også være bra for hukommelsen. Det får deg til å tenke klarere, og flere studier viser at du har mindre risiko for å utvikle Alzheimers og demens hvis du trener regelmessig. Ved å trene, utløses et kjemikal som gjør hjerneneuronene sterkere og sunnere. En halvtime om dagen er nok, mener eksperter. Og ikke glem å strekke ut etterpå – det kan redusere stress, som også kan påvirke hukommelsen din.

Les også: Få fart på hukommelsen

Hjernetrim

Gi hjernen din en treningsøkt også, med hukommelsesspill, kryssord og Sudoku. Studier viser nemlig at holder du deg mentalt aktiv, reduserer du risikoen å utvikle demens. Regelmessig hjernetrim bygger og vedlikeholder nemlig et lager av stimuli i hjernen.

Hjernetriks

Å ha informasjon lagret i hukommelsen og din evne til å holde på denne informasjonen, er et spørsmål om hvor mye hjernekontroll du har. Har du stor tro på dine kognitive evner, for eksempel, kan dette påvirke hvor godt hjernen din fungerer, spesielt hos eldre.

Hvil hjernen

Søvn gir hjernen tid til å gå igjennom dagens opplevelser og inntrykk og bearbeide dem for langtidslagring. En studie har vist at hjernen kan bearbeide inntrykkene fortere når du sover enn når du er våken.

Les også: Nytt Alzheimers-gjennombrudd

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer