Dette gjør kulda med deg

Du ramler ikke kun fordi det er glatt, men for å holde på varmen.

Kulda gjør at du må tisse oftere, og at du ramler lettere ... Foto: Colourbox
Kulda gjør at du må tisse oftere, og at du ramler lettere ... Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når temperaturene faller, går kroppen i forsvarsmodus for å minske varmetapet.

Det første den gjør, er å snevre inn blodkarene - for å øke isolasjonen i kroppen. Når blodkarene trekker seg sammen, reduseres blodtilførselen til kroppens ekstremiteter - så som tær og fingre. Blodet trekker seg også tilbake til under underhudsvevet, for bedre isolasjon.

Dette er kroppens måte å forsøke å opprettholde kjernetemperaturen på, og å beskytte hjerte, hjerne og andre vitale organer.

Konsekvensen er imidlertid at temperaturen i ekstremitetene faller - som igjen kan føre til nedsatt funksjonsevne. Og her ligger delsvaret på hvorfor du lettere sklir og faller når det er kaldt; det er ikke kun fordi det er glatt - men også fordi nedkjølte nerver og muskler gjør griping og gåing vanskeligere - og øker risikoen for å skli, snuble og falle.

Slik unngår du vinterskadene

Dette ifølge professor Mike Timpton ved University of Portsmouth og professor Steve Field ved allmenlegenes Royal College i Storbritannia, fra en artikkel i den britiske avisen Mail Online.

Lammet av kulden

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer