Dette gjør OL med kroppen din

Sitter du klistret foran tv-en om nettene? Sofalivet tar på.

For mange er OL synonymt med to uker i sofaen. Foto: colourbox.com
For mange er OL synonymt med to uker i sofaen. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

12. februar startet vinter-OL i Vancouver, og lekene varer helt til 28. februar.

For mange innebærer det 16 dager med intens tv-titting, tung sofasliting, kjapp og dårlig mat, i tillegg til mange våkenetter.

Økt kolesterol og svekket psyke

Hva har disse nesten to og en halv ukene i «OL-tåke» å si for kropp og sjel? Vi kontaktet svarlegesjef i Lommelegen.no, allmennlege Brynjulf Barexstein, for å bli klokere på dette.

- Hvilken effekt har 16 dager med null fysisk aktivitet på en som ellers er normalt aktiv?- Det har jo en negativ effekt, men akkurat den er vanskelig å tallfeste, sier Barexstein.

- Hvilken effekt har 16 dager med søppelmat på en som vanligvis har et normalt sunt kosthold?- Ugunstig. En viss økning i kolesterol kan man anta, i tillegg til en forverring av eventuell diabetes. Lite fysisk aktivitet og dårlig kosthold vil sammen også gi en negativ påvirkning på psyke og trivsel.

TEST: HurtigmiddagerLes også: Best og verst på McDonalds

Dårlig humør

- Hvilken effekt har 16 dager med lite søvn på en som til vanlig sover nok?- Dette kan gi nedsatt overskudd og energi, redusert konsentasjonsevne, uttalt trøtthet som igjen kan gå ut over reaksjonsevne, for eksempel i trafikken. Videre kan man regne med å få dårligere humør, man kan bli irritabel av for lite søvn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.