Dette gjør røykeslutten lettere

Ny forskning avslører hva du må gjøre for å klare å holde nyttårsforsettet.

Hvis du bruker nikotinplaster lenger enn normalt har du større sannsynlighet for å klare å slutte å røyke. Foto: colourbox.com
Hvis du bruker nikotinplaster lenger enn normalt har du større sannsynlighet for å klare å slutte å røyke. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En ny studie fra The University of Pennsylvania School of Medicine viser at forlenget bruk av nikotinplaster både gjør det lettere å opprettholde røykeslutten og lettere å slutte igjen hvis man skulle være så uheldig å sprekke. Med ”forlenget bruk” menes 24 uker i stedet for de åtte ukene som vanligvis anbefales.

Særlig nyttig for dem som sprekker

- Dataene våre tyder på at særlig de mange som får tilbakefall når de forsøker å slutte vil ha god nytte av forlenget behandling, sier studieleder Robert Schnoll, som er førsteamanuensis i psykiatri ved The University of Pennsylvania.

Les også: Nikotinplastre kan gi kløe

Ifølge Schnoll gjør forlenget behandling det lettere å komme seg tilbake på rett spor igjen etter en røykesprekk, i stedet for at den lille glippen fører til atdu får et fullstendig tilbakefall.

- Vi vet at tobakkavhengighet er en kronisk, tilbakevendende tilstand som det kan ta lang tid å behandle, og vi håper derfor at den nye studien vår kan føre til at leger anbefaler pasientene sine å bruke nikotinplaster over lengre tid.

Les også: Du kan bli avhengig av nikotintyggis

24 uker mye bedre enn åtte

Den nye studien varte i 24 uker, og viste at deltakerne som brukte nikotinplaster i hele perioden hadde mye større sannsynlighet for å klare å slutte å røyke enn dem som fikk et placeboplaster etter åtte uker.

Ved slutten av studien hadde hele 32 prosent av deltakerne i 24-ukersgruppen ikke røykt de siste syv dagene, sammenlignet med 20 prosent av deltakerne i åtteukersgruppen. Faktisk tok 19 prosent av deltakerne i førstnevnte gruppe ikke et eneste trekk i hele forsøksperioden, mens det samme bare gjaldt for 13 prosent av dem som fikk narreplaster etter åtte uker.

Les også: Derfor blir du rolig av røyk

De av deltakerne som sprakk i løpet av studien hadde også nytte av forlenget behandling – de klarte nemlig å holde seg unna sigaretter i lengre tid, i tillegg til at de hadde større sannsynlighet for å klare å slutte igjen hvis de sprakk.

Et bedre røykesluttalternativ for mange

Ett år etter at studiestart fant forskerne imidlertid ingen forskjell mellom deltakerne som hadde brukt nikotinplaster i 24 uker og dem som bare hadde brukt det i åtte uker – her var rundt 14 prosent røykfrie i begge grupper. Deltakerne i 24-ukersgruppen rapporterte i løpet av året likevel oftere om røykfrie perioder som varte i mer enn syv dager (29 prosent mot 21 prosent).

Selv om medikamenter som Champix og Zyban kan vise til lignende resultater som forlenget behandling med nikotinplaster mener forskerne at funnene deres gir røykere flere røykesluttalternativer, da nikotinplastre både er reseptfrie og kan brukes av personer med hjerneskader (som epilepsi) eller psykiske helseproblemer (som depresjon), som vanligvis blir frarådet å bruke disse medikamentene.

Les også: Snart kommer røykevaksinen

Studiedeltakerne var 568 voksne røykere som hadde røykt ti eller flere sigaretter om dagen det siste året eller lenger, og studien er publisert i februarutgaven av Annals of Internal Medicine.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer