Dette har du kravi kompensasjon

Titusenvis av nordmenn har vært uten strøm under ekstremværet «Ingunn». Varer strømbruddet lenge nok, har de krav på kompensasjon.

STRØMBRUDD: Dette har du krav på. Foto: Paul Kleiven / NTB
STRØMBRUDD: Dette har du krav på. Foto: Paul Kleiven / NTB Vis mer
Publisert

Europower har laget en gjennomgang av regelverket for husholdningskunder som mister strømmen:

  • Dersom strømmen er borte i 12 timer, har kundene krav på 500 kroner i kompensasjon – såfremt strømbruddet ikke er kundens egen feil.
  • Deretter får kundene 40 kroner i timen for hver time strømmen er borte, altså 960 kroner i døgnet.
STRØM: Mange kjenner på dyre strømpriser, men disse strømsparetipsene bør du holde deg unna. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks / Tryg Forsikring Vis mer

Det betyr at hvis strømmen for eksempel er borte i fire døgn, slik det har vært flere steder, har kunden krav på 3860 kroner i refusjon.

Til sammenligning var snittregningen til norske husholdninger for en hel måned med strøm i desember på mellom 2400 og 2800 kroner, ifølge Fornybar Norges strømprisindeks.

Det finnes imidlertid noen begrensninger i refusjonsordningen, ifølge Europower.

En kunde ikke kan få utbetalt mer etter strømbrudd enn det som er forventet nettleie for et år. I tillegg får fritidsboliger får kun en firedel av refusjonen til ordinære boliger.

De siste dagene har det vært omfattende strømbrudd flere steder i landet som følge av uværet «Ingunn». I Trøndelag alene var opp mot 25.000 kunder berørt.