Skattemeldingen 2017

Dette har du krav på i reisefradrag

Dersom du leverer barn på vei til og fra jobb, eller har lang vei til arbeidsplassen, kan du har rett på skattefradrag.

REISETID: Har du lang vei til jobb, eller barn som gir deg en unødvendig omvei, har du rett på skattefradrag. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
REISETID: Har du lang vei til jobb, eller barn som gir deg en unødvendig omvei, har du rett på skattefradrag. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uken er det siste innspurt for å fylle ut og sende inn skattemeldingen, tidligere selvangivelsen.

Viktige skattefradrag for mange er de som handler om transport til og fra jobb, om du pendler daglig eller ukentlig.

Her er en oversikt over de ulike reisefradragene:

Arbeidsreiser

Du får fradrag for kostnader til reiser mellom hjem og fast arbeid som overstiger bunnfradraget på 22.000 kroner og opptil 97.000 kroner, ifølge Skatteetaten.

Dette fradraget har du krav på uavhengig av de virkelige utgifter dine eller hvilket transportmiddel du bruker. Det er nemlig reiseavstanden som er utgangspunktet for beregningen, og dette skal forhåndsutfylt i skattemeldingen ut fra opplysningene fra i fjor.

Satsene som gjelder i årets skattemelding er satt til 1,56 kroner per kilometer opp til 50.000 kilometer per år. For reisedistanse som er høyere, opp til 75.000 kilometer, er satsen 0,76 kroner.

- I tillegg gis det fradrag for utgifter til ferge og bom når disse utgiftene overstiger 3.300 kroner per år, hvis bruk av bil fører til to timer kortere reisetid daglig sammenlignet med rutegående transportmiddel, legger Rolf Lothe, fagsjef i Skattebetalerforeningen, til.

Ved hjelp av Skatteetatens kalkulator, kan du regne ut ditt reisefradrag.

Besøksreiser

Dersom du må bo hjemmefra på grunn av arbeid, kan du få fradrag for reisekostnadene mellom pendlerbolig og hjemmet.

Fradraget beregnes etter reiseavstand, og gis for kostnader som overstiger 22.000 kroner og opptil 97.000 kroner for reiser innenfor EØS-området. For reiser utenfor EØS-området, derimot, er grensen satt til 92.500 kroner.

Pendlere kan alternativt bruke faktiske kostnader for flyreiser til å beregne skattefradraget, ifølge Lothe i Skattebetalerforeningen.

Skatteetatens pendlerkalkulator er et nyttig hjelpemiddel for deg som skal beregne dette fradraget.

Levering av barn

Dinside har tidligere skrevet om foreldrefradraget, som er noe mange er berettiget.

Men, en del av foreldrefradraget som er verdt å understreke i denne sammenheng er det som handler om henting og levering av barn til barnehage, skolefritidsordning (SFO) og fritidsaktiviteter.

Det gis nemlig skattefradrag for kjøring til og fra disse dersom det er en omvei til jobben din.

Det gis fradrag med 1,56 kroner per kilometer eller faktiske kostnader ved bruk av kollektiv transportmiddel, ifølge Skatteetaten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer