Feriepenger 2023

Dette har du krav på

Se hva du kan forvente å få utbetalt i feriepenger og når pengene kan komme på konto.

FERIEPENGENE: Her er det du trenger å vite om årets kanskje hyggeligste lønnsutbetaling. Foto: Gorm Kallestad / NTB
FERIEPENGENE: Her er det du trenger å vite om årets kanskje hyggeligste lønnsutbetaling. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommerferien begynner å nærme seg. I år kommer kanskje feriepengene ekstra godt med for mange, med økte kostnader på renter, mat, strøm og drivstoff.

- Bare drøyt halvparten av de som mottar feriepenger skal bruke pengene på ferie. Resten skal i hovedsak bruke pengene på andre ting, forteller forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1 til DinSide.

I en fersk undersøkelse fra Sparebank1 kommer det fram at nordmenn hovedsakelig planlegger å bruke årets feriepenger på enten ferie/reiser, sparing eller vanlig forbruk. Mens ferie og reiser går noe ned fra i fjor, tar imidlertid sparing seg klart opp.

- Tross dyrtid og renteøkninger prioritere vi sparing i større grad i år. Og det må jo sies å være overraskende, sier Gundersen.

Da kommer pengene

De fleste arbeidstakere får feriepengene utbetalt i juni, mens noen får i juli.

Ferieloven regulerer når feriepengene skal utbetales. Som utgangspunkt er dette i forbindelse med siste vanlige lønningsdag før ferien.

Den måneden du får feriepengene dine får du ikke utbetalt vanlig månedslønn - arbeidsgiver utbetaler ikke lønn når du har ferie.

Det blir ikke trukket skatt av feriepengene - de er trekkfrie. Det betyr ikke at du ikke betaler skatt av feriepengene, men at skatten er fordelt på resten av månedene i året.

Så mye har du krav på

Hvor mye du tjente i 2022 avgjør hvor stor utbetaling du får.

Ifølge Arbeidstilsynet skal feriepengene være minimum 10,2 prosent av feriepengegrunnlaget. Arbeidstakere over 60 år har rett på minimum 12,5 prosent.

Er arbeidsplassen din bundet av en tariffavtale som gir fem ferieuker, er imidlertid den ordinære satsen 12 prosent (14,3 prosent for deg over 60 år).

Feriepengegrunnlaget er beløpet du får utbetalt som lønn og arbeidsvederlag i opptjeningsåret.

For 2023 er det altså lønnen i 2022 som legger grunnlaget. Ved å se på siste lønnsslipp for 2022, eller på årsoppgaven, vil du finne det totale feriepengegrunnlag.

Husk at feriepengene du fikk utbetalt i fjor ikke er en del av beregningsgrunnlaget, bare lønnen for de resterende arbeidsukene.

Er du spent på hvor mye du får i feriepenger, kan du prøve DinSides feriepengekalkulator, som gir deg en indikasjon på hvor mye du vil få utbetalt i feriepenger.

Ikke alle får feriepenger

Det er ikke alle som kan glede seg til en saftig utbetaling i juni eller juli. Det er nemlig fjorårets inntekt som bestemmer hvor mye feriepenger du får i år.

Har du ikke vært ansatt noe sted og opptjent deg lønn, får du heller ikke feriepenger.

Hvis du ikke tjente noen penger i fjor, får du altså ingen feriepenger. Men om du er i jobb nå, har du uansett krav på ferie. Det er bare det at du da mister inntekt.

I tillegg stanser noen bedrifter all lønnsutbetaling i juni eller juli, noe du bør være oppmerksom på hvis du har sommerjobb eller er nyansatt og skal jobbe i sommer.

Trenger du penger i sommer, vær sikker på at du har avtalt å få utbetalt lønn også den måneden hvor bedriften normalt bare utbetaler feriepenger, så slipper du likviditetsproblemer.

Merk at arbeidsgiver ikke kan tvinge deg til å ta ut ferie dersom du ikke har opptjente feriepenger fra i fjor.

Retten til feriepenger gjelder bare arbeidstakere. Hvis du er frilanser eller selvstendig næringsdrivende, får du ikke feriepenger. I slike tilfeller er det lurt av deg å sette av penger hver måned til et feriefond.

Noen får feriepenger i mai

Mottok du støtte fra Nav i 2022, vil du i mange tilfeller ha krav på feriepenger fra Nav. Dette gjelder blant annet de som har mottatt dagpenger, sykepenger eller foreldrepenger.

Hvor mye feriepenger man får, og når dette blir utbetalt, avhenger av hvilken støtte man har fått.

Noen har allerede fått pengene i slutten av januar, mens andre får det utbetalt i slutten av mai.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer