Aldersgrenser:

Dette har du lov til før du blir myndig

Det er slett ikke alt du trenger å vente med til du blir 18 år. Vi har samlet noe av det du har lov til som ungdom - se lista her.

UNDER 18 ÅR? Ingen grunn til å fortvile - mange lover og regler har langt lavere aldersgrense enn dette. Under finner du eksempler på hva du har lov til som ungdom. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
UNDER 18 ÅR? Ingen grunn til å fortvile - mange lover og regler har langt lavere aldersgrense enn dette. Under finner du eksempler på hva du har lov til som ungdom. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Jeg gleder meg til å bli stor» er det mange som har tenkt på ett eller annet tidspunkt.

Men allerede fra 14-15 årsalderen er du mer enn gammel nok til en rekke ting.

Her har vi samlet noen av disse aldersgrensene, som inntrer før du fyller 18 år.

Tjene egne penger?

Allerede som 13-åring kan du ta det som regnes som «lett» arbeid, ifølge Arbeidstilsynet, som eksempelvis nevner det å jobbe som avisbud. Husk at foreldrene dine må være enige i at du kan begynne å jobbe, og du må ha skriftlig tillatelse fra dem.

Når du fyller 15 år kan du ha en jobb som ikke er til skade for din sikkerhet, helse, utvikling eller skolegang. Det er også greit å være klar over at du kan bestemme over pengene du har tjent selv - med noen få unntak.

Husk å be Skatteetaten om frikort hvis du tjener under grensa på 55.000 kroner

Jakt og fiske

Er man under 18 år, kan man fiske gratis uten fiskekort - selv om det i enkelte områder er påkrevd. Her kan du lese mer om fiskereglene som gjelder for de under 18 år.

Det er også verdt å vite at man allerede som 14-åring er gammel nok til å være med på det som kalles for opplæringsjakt. Og fra man er 16 år kan man jakte alene, hvis man har bestått jegerprøven, ifølge Norges jeger- og fiskerforbund. Du kan også gå på storviltjakt under oppsyn av en voksen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer