Pensjon fra sommerjobb

Dette hindrer deg fra å få sommerjobb-pensjon

Om et par år, derimot, kan flere unge sommervikarer glede seg til å få pensjonsoppsparing.

PENSJON: Pensjonen din er delt inn i tre deler. I videoen forklarer forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand hver enkelt del, og i saken under kan du lese om hva som avgjør om sommerjobber gir deg pensjonsoppsparing. Video: Storebrand. Vis mer
Publisert

Før sommeren uttrykte Virke bekymring for at undersøkelsen deres viste at 15 prosent av virksomhetene sa de ville ansette færre sommervikarer sammenlignet med et normalår.

Nav var imidlertid mer positive i sine spådommer og meldte at deres tall faktisk viste en økning i antall utlyste sommerjobber på arbeidsplasser i forhold til med de to foregående årene.

Forhåpentligvis har unge med ønske om sommerjobb i år skaffet seg nettopp dette, og er godt i gang med arbeidet i disse dager. De får verdifull arbeidserfaring til seinere i livet, samt tjener noen kjærkomne kroner.

Nye regler i år

Men får sommervikarene pensjon av lønna si?

- Tidligere var det slik at du måtte være ansatt i tolv måneder for å få med deg oppspart pensjon, noe som har endret seg etter at egen pensjonskonto ble innført i år. Nå får du dermed med deg pensjonsopptjening selv om ansettelsesforholdet er kortere enn det, svarer forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstand i Storebrand overfor Dinside, men legger til:

- Det er fremdeles et par andre kriterier som må være på plass før du får sommerjobb-pensjon fra arbeidsgiver.

Ulike regler fra folketrygd og arbeidsgiver

Forbrukerøkonomen forklarer videre:

- Folketrygden gir deg 18,1 prosent i pensjon av all lønn inntil 7,1 ganger grunnbeløpet, som tilsvarer rundt 755 000 kroner i 2021. Dette gjelder av alt du tjener fra du er 13 år.

Så, sparing til pensjon i folketrygden får du også fra sommerjobben din, og selv om det ikke er snakk om de største beløpene, er det jo slik at alle monner drar.

Når det gjelder pensjon fra arbeidsgiver, er det noen andre kriterier som trer inn:

- Du må ha fylt 20 år, og være ansatt i mer enn 20 prosent stilling i løpet av året, eller som et snitt de siste tre årene. Dette kan derfor hindre deg å får pensjonssparing fra arbeidsgiver på sommerjobben, sier Tvetenstrand.

- Dette endres, derimot, fra 2023. Da vil du få pensjonssparing fra arbeidsgiver på det du tjener over tusen kroner fra du er 13 år, hvilket er gode nyheter for studenter og yngre som har sommerjobber, legger forbrukerøkonomen til.

Hun håper dette også kan bidra til at flere unge blir bevisst at på at lønn og pensjon henger tett sammen. Pensjon er noe vi bør starte å tenke på allerede når vi begynner i vår første jobb, ikke bare når vi nærmer seg pensjonsalder, ifølge henne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer