Dette holder hjernen frisk

Hemmeligheten ligger i jobben din.

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er dessverre ikke noe så enkelt som å løse ett enkelt kryssord om dagen, eller få med seg nyhetene i en avis. Det er jobben din som kan hindre at du utvikler Alzheimer sykdom.

Det viser data på 1.320 pasienter med demens. Mennene som pensjonerte seg senere fikk Alzheimer sykdom senere enn de som sluttet å jobbe tidligere i livet. For hvert ekstra år personene holdt seg i arbeid, utsatte de starten av demens med seks uker. Det skriver BBC.

Demens er fellesbetegnelsen på flere sykdommer som i første rekke innebærer problemer med hukommelsen, men også andre alvorlige symptomer. Alzheimer er den hyppigste av demenstilstandene.

Det er om lag 70.000 personer i Norge i dag som lider av demens, ifølge Folkehelseinstituttet.

Du må bli andpusten for å få sving på hukommelsen
Dette gjør hjernen skarpere
Dette dreper hukommelsen

Bruk eller kast

- Når vi ser at den mentale tilstanden til en person kan endres senere i livet, styrker det ”bruk det eller kast det”-konseptet, siden det er mange helsefordeler ved å holde hjernen i gang senere i livet, sier forsker Dr. John Powell.

Forskerne legger til at selve pensjonstilværelsen er under forandring, og at for mange kan denne tilværelsen være like stimulerende for hjernen som en jobb.

De presiser samtidig at det må mer forskning til for å forstå seg helt på hvordan man kan utsette og hindre utviklingen av demens.

Dr. Susanne Sorensen ved britiske Alzheimer’s Society synes det er vanskelig å trekke sikre konklusjoner fra studien, siden den er gjort på en liten gruppe mennesker.

Mange grunner

- Det kan være mange grunner til at menn som pensjonerer seg senere utsetter utviklingen av demens. Menn som pensjonerer seg tidlig gjør det ofte på grunn av helsemessige årsaker som høyt blodtrykk og diabetes, som også øker risikoen for demens, sier Sorensen.

Senk blodtrykket med musikk!

Det er beregnet at antallet demente personer i Norge vil være omtrent 160.000 i år 2050, forutsatt at dagens utvikling fortsetter. Det er fordi antall eldre i befolkningen øker.

Det er anslås at tiltak for demente vil koste ca 18 milliarder kroner per år i 2020, ifølge Folkehelseinstituttet.

Studien er utført ved Institute of Psychiatry ved King's College London.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer