Dette holder oss våkne

Det er ikke bare snorking som har skylden.

Nattlige ulyder fra partneren kan gå både på nattesøvnen og samlivet løs. Illustrasjonsfoto: colourbox.com
Nattlige ulyder fra partneren kan gå både på nattesøvnen og samlivet løs. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dårlig nattesøvn kan skyldes så mangt. En fersk undersøkelse viser imidlertid at (u)lydene fra ham eller hun vi deler seng med, er opphavet til mesteparten av søvnmangelen.

- Gjentatt og høylydt hosting fra partneren er den største kilden til irritasjon om natten, sier parterapeut Sheila Wint til nettstedet Allenshealthcare.co.uk, som er leverandør av hostedempende midler.

Hosting er verst

Nær 55 prosent av de spurte i en undersøkelse svarte at hosting var mer irriterende enn at partneren snorket eller leste i sengen med lyset på. Ifølge de spurte var snorking noe de over tid kunne lære seg å leve med, men med hostingen var det langt verre.

Les også: Over halvparten av Norges befolkning oppgir å ha en partner som snorker

- Hosting har ikke den samme rytmen som snorking. Hostekulene kommer med ujevne mellomrom og er mindre forutsigbare. Sengen kan også begynne å bevege seg som følge av hostingen, sier Wint.

Ifølge parterapeuten kan den ufrivillige søvnløsheten hos den som holdes våken av bråket over tid føre til sinne og manglende evne til å vise medfølelse overfor partneren.

- Kan finne gode løsninger

- Det alvorlige er at dette er et helårsproblem. Om sommeren hoster man fordi man er allergisk, og resten av året fordi man er forkjølet, sier hun.

Samlivsrådgiver Solveig Vennesland har stor forståelse for at hosting fra sidemannen kan ta nattesøvnen fra noen og enhver.

- Når du eller partneren din får en høstforkjølelse, kan det være en god idé at en av dere legger seg inn på gjesterommet eller på sofaen. Det er snakk om en midlertidig løsning, og de færreste føler uansett ikke for å være intime når snørra renner og man hoster i ett kjør, så man går ikke glipp av noe på samlivsfronten, sier hun til DinSide Helse.

Vennesland mener det er unødvendig å lage et stort nummer ut av noe det går an å finne enkle og greie løsninger på.

- Det er veldig drastisk å begynne å snakke om at samlivet er over fordi partneren snorker, hoster eller leser på senga. Dette går det fint an å finne gode løsninger på, mener hun.

Dessuten bør en grunnleggende gjensidig respekt ifølge samlivsrådgiveren gjøre det enkelt å tilpasse seg den andre.

Les også: Verdens verste lyd

Inngå kompromisser

- Hvis du i motsetning til partneren din elsker å lese på senga, og lyset sjenerer ham eller henne, kan du jo vurdere å lese litt mer før du legger deg. Eller dere kan inngå en avtale om at du leser maks et kvarter etter at dere har lagt dere, sier hun, og legger til:

- Det finnes så mange hjelpemidler på markedet i dag, som for eksempel ørepropper og snorkedempende midler, at det burde være mulig å holde sammen til tross for at partneren gir lyd fra seg om natten.

Ifølge undersøkelsen irriterer det oss mest at partneren gjør følgende når vi prøver å sove:

 • Hoster
 • Snorker
 • Leser med lyset på
 • Ligger urolig
 • Rapper dyna vår
 • Promper
 • Går ofte på do i løpet av natta
 • Svetter
 • Spiser i senga

  Les også: Dette avslører lydene dine

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer