Dette kan bli dyrt ...

Norske myndigheter kan bøtelegge deg for langt mer enn fartsovertredelser.

HJELPER IKKE MED UVITENHET: Som norsk borger plikter du å kjenne norske lover og regler. Vi har samlet noen av dem. Foto: Colourbox.com
HJELPER IKKE MED UVITENHET: Som norsk borger plikter du å kjenne norske lover og regler. Vi har samlet noen av dem. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom du kjører for fort eller glemmer å ta på deg sikkerhetsselen, vet du ganske sikkert at du kan få en bot, som regel et forenklet forelegg som vedtas på stedet.

Forenklede forelegg havner ikke i bøteregisteret og er den mildeste formen for straff i Norge. Ved forenklet forelegg anvendes også faste bøtesatser. Dersom du ikke godtar "tilbudet" om å godta forelegget, legges saken frem for politijurister som kan utstede et normalt forelegg dersom du blir funnet skyldig i lovbrudd.

SE OGSÅ: Verdens rare lover

Det er langt fra bare farstovertredelser og feilparkeringer som straffes med bøter.Bli derfor ikke overrasket om du skulle bli bøtelagt for helt andre forhold.

Nedenfor minner vi nye og gamle lesere om forhold du bør være oppmerksom på.

Bil og motor

Å prate i mobiltelefonen: Du kan bli bøtelagt hvis du bruker mobilen i bilen, men det krever at du er koblet opp, altså at du snakker eller lytter. Hvis telefonen er slått av, kan politiet ikke gi deg bot. Da er det i prinsippet ikke mer ulovlig enn å holde en kaffekopp. Politiet kan imidlertid ta beslag i telefonen og sjekke samtaleloggen dersom du hevder at du ikke snakket i telefonen da du ble tatt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.