«God fiberkilde»
«Lite fett»
«X prosent fullkorn!»
En rekke esker med frokost- og kornblandinger er pyntet med slike formuleringer i stor skrift. Det er imidlertid få som blåser opp at varen består av over 20 prosent sukker.
Dette kan det nå bli slutt på, melder The Telegraph.
Baserer seg på én ingrediens
EFSA - Europan Food Safety Authority – er i gang med å vurdere rundt 4.000 utsagn fra matprodusenter, som sett på blant annet kornblandinger, yoghurter og probiotiske drikker, skriver den britiske avisen.
EU-kommisjonen holder nå på med å utvikle et system som skal hindre produsentene i å basere en vares markedsføring på én eller to sunne ingredienser dersom den ellers inneholder mye sukker, mettet fett eller salt.
Hvor mye sukker er for mye?
Mens det britiske næringsmiddeltilsynet Food Standards Agency mener at over 15 prosent sukker i et produkt bør vurderes som «høyt», kommer EU sannsynligvis til å slå seg ned på et tall mellom 20-25 prosent for frokostblandinger, skriver telegraph.co.uk.
- Produsenter av kornblandinger kommer med en rekke påstander. Noen er virkelige, mens enkelte varer blir tungt promotert som sunne på bakgrunn av én ingrediens, mens usunne nivåer av sukker, fett og salt knapt nevnes, sier Corinne Vaughan ved Food Standards Agency til The Telegraph.
Vil hjelpe norske forbrukere
- Formålet med reguleringen er å sikre et høyt beskyttelsesnivå for forbrukeren og unngå at forbrukeren blir villedet til å tro at et produkt er sunnere enn det er, sier Ida Tidemann-Andersen ved Mattilsynets avdeling for regelverk.
- Produkter som ikke etterlever kriteriene for maksimumsinnhold av salt/natrium, sukker eller mettet fett kan ikke benytte seg av ernærings- og helsepåstander i markedsføringen.
- Vi er positive til formålet med regelverket og deltar nå på lik linje med EU- land i diskusjonen om hvilke kriterier som skal gjelde.
Nye emballasjer for disse?
EU´s regelverk om ernærings- og helsepåstander på næringsmidler (Påstandsforordningen) trådte i kraft i 1. juli 2007. Regelverket er innlemmet i EØS- avtalen, men gjelder foreløpig ikke i Norge eller andre EØS-land.
Noen eksempler på produkter som kanskje blir nødt til å skifte emballasje når dette skjer - avhengig av hvilken prosentandel EU lander på - er disse fire eksemplene under.
Alle inneholder mellom 21,7-35 gram sukker per 100 gram.

WEETABIX: - Markedsføringen av våre produkter, inkludert Weetos, er i tråd med de lover og regler som gjelder per i dag, men vi vil selvfølgelig revurdere dette dersom det kommer et nytt regelverk, sier Marit Five, produktgruppesjef for Weetabix.
- Vi mener imidlertid at Weetos er det sunneste alternativet av de mindre sunne sjokoladefrokostblandingene som finnes på markedet i dag.


NESTLE: - Vi i Nestle har sterk fokus på sunnhet og ernæring, og er tydelig i vår merking slik at forbruker kan lese hva et produkt inneholder, sier Marianne Aaberg, presseansvarlig i Nestle.
Hun synes ikke at emballasjen på Nesquick kan gi kjøpere et noe feilaktig inntrykk.
- Du kan lese både på baksiden - under næringsinnhold - hvor mye sukkerarter Nesquik inneholder per 100 gram, og på framsiden - nå når vi har fått GDA - hvor mye sukker Nesquik inneholder per porsjon.
- Vi mener at vår merking på emballasjen er i samsvar kommende regelverk, det vil si EUs ernærings- og helsepåstandsforordning, og nåværende regelverk, det vil si dagens merkeforskrift, sier Aaberg.

KELLOG: - Vi er klar over at det nå jobbes i EU med et nytt regelverk, men før det er ferdig er det vanskelig for oss å si noe om hva det vil bety for våre produkter, sier Vibeke Haislund, kommunikajonssjef for Kellog Company i Norden.
- Vi avventer nå EUs avgjørelse, men vi vil selvfølgelig innrette oss etter et nytt regelverk.