Dette kan bli forbudt

Sunne påstander på frokostblandinger.

SUNN INNPAKNING: Visste du at disse frokostblandingene inneholder mellom 21,7-35 gram sukker per 100 gram? Foto: Alle foto: Per Ervland
SUNN INNPAKNING: Visste du at disse frokostblandingene inneholder mellom 21,7-35 gram sukker per 100 gram? Foto: Alle foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«God fiberkilde»

«Lite fett»

«X prosent fullkorn!»

En rekke esker med frokost- og kornblandinger er pyntet med slike formuleringer i stor skrift. Det er imidlertid få som blåser opp at varen består av over 20 prosent sukker.

Sykt søt frokostblanding

Dette kan det nå bli slutt på, melder The Telegraph.

Baserer seg på én ingrediens

EFSA - Europan Food Safety Authority – er i gang med å vurdere rundt 4.000 utsagn fra matprodusenter, som sett på blant annet kornblandinger, yoghurter og probiotiske drikker, skriver den britiske avisen.

EU-kommisjonen holder nå på med å utvikle et system som skal hindre produsentene i å basere en vares markedsføring på én eller to sunne ingredienser dersom den ellers inneholder mye sukker, mettet fett eller salt.

Stem her?

Kjøper du varer etter påstander på emballasjen? (Avsluttet)
Nei, jeg sjekker alltid innholdsfortegnelsen(52%) 457
Av og til(27%) 239
Ja, jeg innrømmer at jeg sjelden sjekker innholdsfortegnelsen(21%) 189
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Spis riktig frokost

Hvor mye sukker er for mye?

Mens det britiske næringsmiddeltilsynet Food Standards Agency mener at over 15 prosent sukker i et produkt bør vurderes som «høyt», kommer EU sannsynligvis til å slå seg ned på et tall mellom 20-25 prosent for frokostblandinger, skriver telegraph.co.uk.

- Produsenter av kornblandinger kommer med en rekke påstander. Noen er virkelige, mens enkelte varer blir tungt promotert som sunne på bakgrunn av én ingrediens, mens usunne nivåer av sukker, fett og salt knapt nevnes, sier Corinne Vaughan ved Food Standards Agency til The Telegraph.

Ned i vekt med sunn frokost

Vil hjelpe norske forbrukere

- Formålet med reguleringen er å sikre et høyt beskyttelsesnivå for forbrukeren og unngå at forbrukeren blir villedet til å tro at et produkt er sunnere enn det er, sier Ida Tidemann-Andersen ved Mattilsynets avdeling for regelverk.

- Produkter som ikke etterlever kriteriene for maksimumsinnhold av salt/natrium, sukker eller mettet fett kan ikke benytte seg av ernærings- og helsepåstander i markedsføringen.

- Vi er positive til formålet med regelverket og deltar nå på lik linje med EU- land i diskusjonen om hvilke kriterier som skal gjelde.

Skjulte farer i frokosten

Nye emballasjer for disse?

EU´s regelverk om ernærings- og helsepåstander på næringsmidler (Påstandsforordningen) trådte i kraft i 1. juli 2007. Regelverket er innlemmet i EØS- avtalen, men gjelder foreløpig ikke i Norge eller andre EØS-land.

Noen eksempler på produkter som kanskje blir nødt til å skifte emballasje når dette skjer - avhengig av hvilken prosentandel EU lander på - er disse fire eksemplene under.

Alle inneholder mellom 21,7-35 gram sukker per 100 gram.

Weetos (Weetabix) (Markedsføres som:
41 prosent fullkorn
En god fiberkilde
Lavt innhold av mettet fett
)
Inneholder per 100 g 
Protein8 g
Karbohydrat75,5 g
Hvorav sukkerarter29 g
Fett4,9 g
Hvorav mettet fett1 g
Kostfiber5,8 g
Dette kan bli forbudt

WEETABIX: - Markedsføringen av våre produkter, inkludert Weetos, er i tråd med de lover og regler som gjelder per i dag, men vi vil selvfølgelig revurdere dette dersom det kommer et nytt regelverk, sier Marit Five, produktgruppesjef for Weetabix.

- Vi mener imidlertid at Weetos er det sunneste alternativet av de mindre sunne sjokoladefrokostblandingene som finnes på markedet i dag.

Cheerios (Nestle) (Markedsføres som:
Alt det gode fra 4 fullkorn
75 prosent fullkorn)
Inneholder per 100 g 
Protein8,2 g
Karbohydrat76 g
Hvorav sukkerarter21,7 g
Fett4 g
Hvorav mettet fett1,1 g
Fiber6,7 g
Dette kan bli forbudt
Nesquick (Nestle) (Markedsføres som:
33 prosent fullkorn)
Inneholder per 100 g 
Protein7,3 g
Karbohydrater79,6 g
Hvorav sukkerarter35 g
Kostfiber5,2 g
Fett3,8 g
Hvorav mettet fett1,6 g
Dette kan bli forbudt

NESTLE: - Vi i Nestle har sterk fokus på sunnhet og ernæring, og er tydelig i vår merking slik at forbruker kan lese hva et produkt inneholder, sier Marianne Aaberg, presseansvarlig i Nestle.

Hun synes ikke at emballasjen på Nesquick kan gi kjøpere et noe feilaktig inntrykk.

- Du kan lese både på baksiden - under næringsinnhold - hvor mye sukkerarter Nesquik inneholder per 100 gram, og på framsiden - nå når vi har fått GDA - hvor mye sukker Nesquik inneholder per porsjon.

- Vi mener at vår merking på emballasjen er i samsvar kommende regelverk, det vil si EUs ernærings- og helsepåstandsforordning, og nåværende regelverk, det vil si dagens merkeforskrift, sier Aaberg.

Dette kan bli forbudt
All Bran (Kellogs) (Markedsføres som:
HØYT fiberinnhold
8 av 10 opplever at magen fungerer bedre)
Inneholder per 100 g 
Protein10 g
Karbohydrater67 g
Hvorav sukkerarter22 g
Fett0,5, g
Hvorav mettet fett0,5 g
Kostfiber15 g

KELLOG: - Vi er klar over at det nå jobbes i EU med et nytt regelverk, men før det er ferdig er det vanskelig for oss å si noe om hva det vil bety for våre produkter, sier Vibeke Haislund, kommunikajonssjef for Kellog Company i Norden.

- Vi avventer nå EUs avgjørelse, men vi vil selvfølgelig innrette oss etter et nytt regelverk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer