Dette kan det bli slutt på

Retningslinjene for hjerte- og lungeredning blir kanskje endret.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva skal du gjøre om noen i din nærhet blir utsatt for hjertestans? Brystkompresjoner er det stor enighet om at fungerer, men nye forskningsresultater sår tvil om hvorvidt man bør fortsette å bruke munn til munn-metoden.

- Vurdér nøye

Ifølge gjeldene norske retningslinjer for hjerte-/lungeredning skal du både bruke munn til munn-metode og brystkompresjoner. Det vakte til dels sterke reaksjoner da DinSide omtalte de nye forskningsresultatene i en artikkel i går.

Forskningen er gjort ved Universitetet i Stavanger, og studien er publisert i tidsskriftet BioMed Central Medicine.

Artikkelen analyserer hvor fort sannsynligheten for å få puls synker når man holder opp med å gjøre brystkompresjoner. Analysen baseres på situasjoner der sjokk fra hjertestarter er brukt.

Artikkelen analyserer hvor raskt sannsynligheten for at hjertet begynner å slå etter sjokk fra hjertestarter synker, når man holder opp med å gjøre brystkompresjoner.

- Resultatene viser at det er viktig å holde pausene på eit minimum, og på den måten indikerer de at nødvendigheten av munn-til-munn bør vurderes nøye, sier Kenneth Gundersen. Han er del av forskningsteamet bak studien og er post doktor ved teknisk- naturvitenskapelig fakultet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer