Veksle gamle sedler

Dette kan du gjøre med dine gamle 100- og 200-kronesedler

Du bør bruke dem opp de gamle sedlene eller sette dem inn i banken før 30. mai, men det finnes muligheter etter det også.

GAMMELT OG NYTT: Denne uken går de gamle 200- og 100-sedlene ut, og inn kommer de nye med design fra Snøhetta, Metric Design og Terje Tønnessen. Du kan bruke og veksle de gamle sedlene i butikker fram til 30. mai, men etter det må du ta kontakt med Norges Bank for å bytte til nye. Foto: Jon Olav Nesvold/NTB Scanpix.
GAMMELT OG NYTT: Denne uken går de gamle 200- og 100-sedlene ut, og inn kommer de nye med design fra Snøhetta, Metric Design og Terje Tønnessen. Du kan bruke og veksle de gamle sedlene i butikker fram til 30. mai, men etter det må du ta kontakt med Norges Bank for å bytte til nye. Foto: Jon Olav Nesvold/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag sier butikkene og bankene farvel til de gamle sedlene med Kirsten Flagstad og Kristian Birkeland, og ønsker de nye 100- og 200-kronesedlene med vikingskip og torsk velkommen.

Du kan betale med de gamle helt fram til 30. mai eller sette de inn i banken, men etter det er det kun Norges Bank som har plikt til å veksle gamle sedler, selv om flere butikker og banker vil fortsette å ta imot disse.

Veksle via Norges Bank

Det finnes to måter du kan bytte til deg nye sedler etter utløpsdatoen, hvis butikken eller banken ikke vil gjøre det:

  1. Du kan fylle ut skjema for veksling og sende dette og gamle sedler til adressen: Norges Bank Kontante betalingsmidler, Postboks 1179, Sentrum, 0107 Oslo. Det går også an å levere skjema og sedler til Norges Banks hovedkontor på Bankplassen 2 i Oslo. I begge tilfeller vil du få utbetalt pengene til kontoen du oppgir i skjemaet.
  2. Andre måte er at du kan veksle 100- og 200-kronesedler til nye sedler er ved å henvende deg til Norges Banks depoter, men for beløp over 10.000 kroner veksler de ikke til nye sedler. Da må du sende eller levere skjema og sedler som angitt over.
NYE SEDLER: Slik ser de nye 100- og 200-kronesedlene ut. Foto: Norges Bank.
NYE SEDLER: Slik ser de nye 100- og 200-kronesedlene ut. Foto: Norges Bank. Vis mer

Pass på høye gebyr

Dette kan virke som litt tungvinte løsninger. Derfor anbefaler Elisabeth Realfsen i Finansportalen at du bruker de neste dagene på å bruke de gamle sedlene.

– Hvis du vil veksle i banken, husk at de fleste bankene har gebyrer på skranketjenester, som vanligvis er svært høye. I tillegg er det heller ikke alle banker som tilbyr skranketjenester, sier Realfsen.

Hos Norges Bank kan du veksle gebyrfritt ti år fram i tid, altså til 30. mai 2028, mens etter det må du betale et gebyr på 250 kroner.

Muligheter gjennom Post i butikk

En annen vekslingsmulighet er DNBs banktjeneste via Post i butikk. Men, det er opp til hver enkelt butikk om de tar imot gamle sedler etter 30. mai også i dette tilfellet.

– På grunn av den tekniske kassefunksjon, kan ikke alle butikker ta imot gamle 100- og 200-lapper etter at de blir ugyldige, forklarer Cecilie Skjennald i DNB.

Kommunikasjonsrådgivere legger imidlertid til at brukerstedenes kontantleverandører, Loomis og Nokas, vil fortsette å ta imot de gamle sedlene en god stund framover.

Loomis skriver at de vil ta imot utgåtte sedler fra bedriftskundene sine inntil det blir gitt ny beskjed, mens Nokas sier at de også vil ta imot de gamle 100- og 200-lappene etter 30. mai og i hvert fall fram til 4. kvartal 2018, ifølge Skjennald.

Innskuddsgrense i automatene

Ellers vil DNB gjøre sitt beste for å være fleksible overfor kunder som har behov for å veksle gamle sedler også etter 30. mai.

– Bankkontorene våre og postkontorene har innskuddsautomater som vil ta imot utgåtte 100- og 200-lapper i hvert fall ut året. Dette er gebyrfritt for våre kunder, sier Skjennald.

Du bør likevel være oppmerksom på innskuddsgrensene i automatene: Høyeste innskudd i DNBs innskuddsautomater er 50.000 kroner per kunde per gang, samt maksimum 100.000 kroner per kunde i løpet av 30 dager.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer