Taxfree-kvote inn til Norge:

Dette kan du ikke hamstre på alkoholkvota

Sjekk alkoholprosenten og aldersgrensa før du legger varene i handlekurven.

PASS PÅ KVOTA: Kjøper du alkohol i utlandet, bør du passe på alkoholprosenten på det du kjøper. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
PASS PÅ KVOTA: Kjøper du alkohol i utlandet, bør du passe på alkoholprosenten på det du kjøper. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert

Skal du handle alkohol i utlandet, kan du sjekke kvoteappen om du får med deg det skal ha uten problemer, eller om du må fortolle noen av varene. Dinside har dessuten en større oversikt over hvordan du kan sette sammen de ulike kvotealterativene.

Men noen ganger holder det ikke å kjenne til kvota - du må nemlig også passe på alkoholprosenten og aldersgrensene, som ikke alltid er de samme som i Norge.

Andre aldersgrenser på alkohol

Du skal ikke lenger enn til Sverige før du finner andre aldersgrenser for å handle alkohol enn dem vi har på Vinmonopolet her til lands.

Uansett hva man har planer om å handle på Systembolaget i nabolandet, er aldersgrensen 20 år - både for øl, vin og brennevin. Derimot kan du handle såkalt folkeøl og cider på dagligvarebutikkene allerede når du er 18 år.

Som kjent har også USA en høyere aldersgrense for kjøp av alkohol, nærmere bestemt 21 år, som gjelder all kjøp av alkohol. Aldersgrensene for å konsumere alkohol kan derimot variere fra stat til stat, ifølge ung.no. Også Egypt har 21-års aldersgrense, ifølge Wikipedia, mens det ikke er noe aldersgrense for utlendinger som ikke er muslimer i Marokko.

Ikke tillatt med alkohol over 60 prosent

Du skal ikke lenger enn til Finland eller Polen før du finner langt sterkere varer enn det som er tillatt å ta med hjem over grensa.

På Tollvesenets nettsider står det spesifisert at det ikke er lov å ha med seg alkohol til Norge som inneholder mer enn 60 prosent alkohol.

Dermed gjelder det å ta en ekstra kikk på etiketten på flaska når du handler varer av den sterkere sorten. På Alko i Finland, som tilsvarer vårt vinmonopol, fant vi to produkter med 68 prosent alkohol, mens Polen byr på Vodka med hele 96 prosent alkohol.

Vin eller brennevin?

Som Dinside har omtalt tidligere, kan man faktisk ha med seg hele fire liter av likør som Baileys, Campari og Malibu hjem til Norge hvis man dropper tobakk, fordi vinkvota går opp til 22 prosent. Dermed er også disse drikkevarene for vin å regne, på grunn av alkoholprosenten.

Men her gjelder det å være føre var, for nettopp Campari er et eksempel på alkoholholdig produkt som ikke har samme alkoholprosent i forskjellige land.

Er alkoholprosenten høyere enn 22, regnes produktet som brennevin, og kvota er maks en slik flaske.

HØY ALKOHOLPROSENT? I Norge inneholder alle disse likørene 22 prosent alkohol eller mindre, men slik er det ikke nødvendigvis i alle andre land. Sjekk derfor alkoholprosenten på flaska i landet du oppholder deg i, før du fyller kofferten. Foto: Hanna Sikkeland
HØY ALKOHOLPROSENT? I Norge inneholder alle disse likørene 22 prosent alkohol eller mindre, men slik er det ikke nødvendigvis i alle andre land. Sjekk derfor alkoholprosenten på flaska i landet du oppholder deg i, før du fyller kofferten. Foto: Hanna Sikkeland Vis mer

Husk også at du kan ta med så mye du vil hjem til Norge av alkohol som har en alkoholprosent på 2,5 prosent eller lavere, så lenge du holder deg innenfor verdigrensene (3.000 kroner hvis du har vært borte i mindre enn 24 timer og 6.000 ellers). Alkoholkvota gjelder nemlig alkohol med et høyere alkoholinnhold enn dette. Og skal du handle på taxfree, må du ha vært borte i mer enn 24 timer.

Sist oppdatert 17.3.2019

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer