Dette kan du kreve når butikken går konkurs

Gresvig, Birk Sport, Superdry, Vita og Loco er noen av butikkene som har gått konkurs i løpet av høsten og vinteren. Men hva skjer med gavekort, tilgodelapper og reklamasjoner?

HVA MED DINE KONKURS-RETTIGHETER? Sportskjeden Gresvig, som står bak G-sport og Intersport, er konkurs. Hva skjer med gavekort eller tilgodelapp hos butikkene? Og hva med dine forbrukerrettigheter ved eventuelle reklamasjoner? Foto: NTB scanpix
HVA MED DINE KONKURS-RETTIGHETER? Sportskjeden Gresvig, som står bak G-sport og Intersport, er konkurs. Hva skjer med gavekort eller tilgodelapp hos butikkene? Og hva med dine forbrukerrettigheter ved eventuelle reklamasjoner? Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dag ble det klart at sportskjeden Gresvig, som står bak G-sport og Intersport, er konkurs. Dette kun noen uker etter at sportskjeden Birk Sport ble begjært konkurs.

Dette følger flere konkurser siden høsten 2019:

I oktober ble ni av ti Superdry-butikker i Norge slått konkurs og det samme skjedde med Vita og Loco.

En stund så det også stygt ut for reisebyrået Ving da Thomas Cook gikk konkurs, men norske Ving har altså fortsatt driften.

Når butikker går konkurs, er det dårlig nytt for deg som forbruker.

For hva skjer med gavekort eller tilgodelapper som du har hos butikken?

Og hva med rettighetene dine til reklamasjon dersom produktet blir ødelagt eller ikke holder den kvaliteten den bør ha?

- Kan fort være for sent

- Når konkursen er åpnet så kan det fort være for sent for kunder som sitter med gavekort eller tilgodelapper hos de butikkene som er berørt av konkursen, sier Thomas Iversen, juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet til Dinside.

Han forteller at gavekort og tilgodelapper må meldes til konkursboet som andre krav.

- Gresvik sier i dag i en pressemelding at selskapet sonderer muligheten for videre drift. Hvis selskapene kommer seg på bena igjen, vil både gavekort og tilgodelapper kunne benyttes fortsatt, sier Iversen.

Thomas Iversen, juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet.
Thomas Iversen, juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet. Vis mer

Han uttaler at de som har gavekort i en av franchisebutikkene, som etter det Forbrukerrådet forstår ikke er rammet av konkursen, fortsatt kan benytte dem i disse butikkene.

- Konkursen omfatter butikker som eies av Gresvik-konsernet. Det finns over 100 butikker som er franchisebutikker, og disse er etter det Forbrukerrådet forstår ikke omfattet av konkursen. Kunder som har gavekort eller tilgodelapper i disse butikkene, kan fortsatt benytte dem på vanlig vis. Kundene kan imidlertid ikke benytte gavekort eller tilgodelapper fra de konkurse butikkene i franchisebutikkene, uttaler Iversen til Dinside.

Kan du bruke tilgodelapp eller gavekort?

Gavekort eller tilgodelapper blir i utgangspunktet verdiløse når et selskap går konkurs.

- Gavekort og tilgodelapper kan gjøres gjeldende som et krav mot konkursboet, men det er vanligvis små sjanser for å få penger igjen igjen, sier Iversen.

Selv om konkursboet driver butikken videre for å selge ut varene, vil forbrukerne ikke kunne kreve å bruke tilgodelapper eller gavekort som det selskapet som er konkurs har gitt ut.

- Slike krav knytter seg til selskapet som er konkurs, og må inn rekken av krav som alle andre, sier Iversen.

Dårlige odds om du må kreve penger fra boet

Når et selskap går konkurs, selges alle verdier unna for å dekke inn det som kan av gjeld som bedriften har pådratt seg. Pengene som kommer inn vil da gå til å dekke gjeld som eksempelvis lønninger, husleie og andre betalinger. Og eventuelt dine krav.

Dersom du sitter med et gavekort eller en tilgodelapp fra en bedrift som har gått konkurs, kan du nemlig rette kravet til bobestyreren, som er advokatkontoret som tar seg av konkursoppgjøret. Der vil du settes på en prioritert liste over aktører som ønsker å få dekket sine økonomiske tap.

Ifølge Iversen, vil en forbruker med et ubenyttet gavekort eller tilgodelapp dessverre ikke havne veldig høyt opp på den prioriterte lista.

- Et konkursrammet selskap kan ikke betjene sine løpende utgifter og har ofte mer gjeld enn formue. Oppgjøret i en konkurs har forskjellige prioriteter, der staten og kreditorer med sikkerhet i pant kommer først. En forbruker med et vanlig pengekrav vil ofte stille langt bak, og sjansen for kontant oppgjør ofte veldig lav.

- Dette er krav som sjelden fører fram, siden forbrukeren er en «sikret kreditor» med lav prioritet. I beste fall kan man få tilkjent noe vi kaller «dividende», som er en prosentandel av det kravet man har. Ofte er det null, i andre tilfeller er det snakk om litt, sier Iversen videre.

Kan kredittkortselskapet hjelpe deg?

I saker med konkurser, kan det ofte være en fordel å ha betalt med kredittkort eller med betalingskort som Visa eller Mastercard, fordi du da vil kunne rette et krav til kredittkortselskapet.

- Forbrukere som har handlet med kredittkort kan rette et krav mot banken sin. Det samme gjelder vanlig betalingskort utstedt av Visa eller Mastercard. Forbrukere som må klage etter konkursen er åpnet, er oppfordret til å ta kontakt med banken eller kredittkortselskapet sitt for ytterligere veiledning om hvordan de gjennomfører en såkalt kortreklamasjon, sier Iversen.

Men: Dette gjelder ifølge Iversen kun hvis du har kjøpt en vare mot betaling. Refusjon for ubenyttet gavekort eller tilgodelapp vil ifølge Iversen ikke være noe du kan få dekket via banken/kredittkortselskapet.

- Dette gjelder kun hvis produktet har en feil, da kan lage til banken, sier Iversen til Dinside.

Hvor kan du rette reklamasjoner?

Eventuelle reklamasjoner som måtte dukke opp vedrørende et produkt du har handlet fra en konkursrammet bedrift vil du naturlig nok få problemer med å rette til bedriften.

- Når selskapet er avviklet etter konkursen så vil ikke forbrukeren kunne rette verken garanti- eller reklamasjonskrav mot bedriften. I noen sammenhenger kan forbrukeren rette krav mot importør eller produsent, sier Iversen.

Men du kan også få dekket utgifter til eventuelle reparasjoner fra banken eller kredittkortselskapet dersom produktet er betalt med kredittkort eller Visa eller Mastercard. Du finner vilkårene for dette hos banken din.

Deler av artikkelen er publisert på Dinside tidligere, men er oppdatert med ny informasjon etter Gresvig-konkursen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer