Dette kan du legge ut

I følge Datatilsynet er utgangspunktet at såkalte situasjonsbilder fritt kan legges ut.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Med situasjonsbilder menes bilder som har selve situasjonen eller aktiviteten i fokus. Hvem som er med på bildet er her mindre viktig enn selve hovedinnholdet i bildet.

Datatilsynet nevner bilder av konsertpublikum, et idrettsarrangement, eller et 17. mai-tog, som eksempler. Med andre ord hendelser man kan si har allmenn interesse.

En helhetsvurdering

Selv om hovedregelen sier at situasjonsbilder kan offentliggjøres uten samtykke fra de avbildede, gjelder dette kun så lenge bildene er harmløse og ikke på noen måte er krenkende for de som er avbildet.

Det må derfor alltid være en helhetsvurdering bak offentliggjøringen. Du må derfor vurdere formålet med publiseringen opp mot hensynet til de som er avbildet. I en slik helhetsvurdering er det viktig å tenke på at bildene heller ikke skal virke krenkende ut fra sammenhengen de benyttes i.

Hva faller utenom?

Dette gjelder spesielt bilder av mer spesielle anledninger. Grunnen er at fotoobjektet kan tenkes å mene at bildet er krenkende. Datatilsynet gir følgende eksempler:

  • Ventende på legekontor eller besøkende i et badeanlegg
Dette er bilder som ikke bør publiseres uten samtykke, da interesseavveiingen fort vil falle ut til fordel for den avbildedes interesse.

Kilde: Datatilsynet.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer