Dette kan du legge ut

I følge Datatilsynet er utgangspunktet at såkalte situasjonsbilder fritt kan legges ut.

Publisert
Sist oppdatert

Med situasjonsbilder menes bilder som har selve situasjonen eller aktiviteten i fokus. Hvem som er med på bildet er her mindre viktig enn selve hovedinnholdet i bildet.

Datatilsynet nevner bilder av konsertpublikum, et idrettsarrangement, eller et 17. mai-tog, som eksempler. Med andre ord hendelser man kan si har allmenn interesse.

En helhetsvurdering

Selv om hovedregelen sier at situasjonsbilder kan offentliggjøres uten samtykke fra de avbildede, gjelder dette kun så lenge bildene er harmløse og ikke på noen måte er krenkende for de som er avbildet.

Det må derfor alltid være en helhetsvurdering bak offentliggjøringen. Du må derfor vurdere formålet med publiseringen opp mot hensynet til de som er avbildet. I en slik helhetsvurdering er det viktig å tenke på at bildene heller ikke skal virke krenkende ut fra sammenhengen de benyttes i.

Hva faller utenom?

Dette gjelder spesielt bilder av mer spesielle anledninger. Grunnen er at fotoobjektet kan tenkes å mene at bildet er krenkende. Datatilsynet gir følgende eksempler: Ventende på legekontor eller besøkende i et badeanleggDette er bilder som ikke bør publiseres uten samtykke, da interesseavveiingen fort vil falle ut til fordel for den avbildedes interesse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer