- Dette kan føre til abort

Gravide som trener skal ha økt risiko for spontanabort.

Trening tidlig i svangerskapet kan ifølge forskere øke risikoen for spontanabort. Illustrasjonsfoto: colourbox.com
Trening tidlig i svangerskapet kan ifølge forskere øke risikoen for spontanabort. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fysisk trening tidlig i svangerskapet kan gi økt risiko for spontanabort. Det fremgår av en ny dansk undersøkelse som omfatter 90.000 gravide kvinner, skriver danske politiken.dk

Risikoen for å spontanabortere skal være større jo mer man trener. Verst er det ifølge forskerne å drive high-impact aktiviteter, som jogging og ballspill.

Les også: Disse gravide bør være på vakt

Revurderer tidligere råd

Det er forskere ved Syddansk Universitet og Københavns Universitet som står bak undersøkelsen, og de nye funnene strider imot tidligere anbefalinger om at gravide bør mosjonere.

Den danske Sundhetsstyrelsen har tidligere oppfordret gravide til å få 30 minutters moderat fysisk aktivitet daglig, gjerne fordelt på styrke- og kondisjonstrening.

Nå skal den nye studien undersøkes nærmere.

- Vi har lest den nye undersøkelsen med interesse. Nå vil vi i samråd med våre eksperter se nærmere på hvilke råd vi vil gi i fremtiden, sier leder av Sundhetsstyrelsens avdeling for forbygging, Else Smith, til politiken.dk

Treningsansvarlig i SATS Norge har tidligere uttalt til DinSide Helse at mødre som trener har lettere graviditeter, legger på seg mindre, har det bedre mentalt, og har færre komplikasjoner. Les mer her

Vet for lite om årsaken

For tidligere studier har nemlig vist at mosjon under svangerskapet kan forebygge spontanabort.

- Denne studien virker imidlertid svært seriøs, og det veier tungt at den er dansk og basert på danske kvinner, sier Smith.

Ifølge forskerne er det for tidlig å si noe om årsaksmekanismene, men de tror at harde og krappe bevegelser kan ha en sammenheng med den økte risikoen for spontanabort.

Studien er publisert i Ugeskrift for Læger.

Les også: Dette tør ikke gravide spørre om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer