Dette kan gi hjernesvulst

Barn er fem ganger mer utsatt.

Barn under 12 år bør snakke i mobiltelefonen kun i nødsfall, mener forskere.  Foto: colourbox.com
Barn under 12 år bør snakke i mobiltelefonen kun i nødsfall, mener forskere. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Barn som bruker mobiltelefon er fem ganger mer utsatt for å utvikle hjernesvulst. Det viser en studie som er utført ved Örebro universitetssjukehus i Sverige, skriver avisen Daily Mail.

Ifølge forskerne bak studien er barn under 16 år spesielt utsatt, fordi hjernen og nervesystemet ikke er ferdig utviklet.

Et mindre hode og en tynnere hjerneskalle gjør at strålingen fra mobiltelefoner trenger dypere inn i hjernen, mener forskerne.

Les også: Dette kan gi hjernesvulst

Kun til nødsbruk

Nå oppfordrer de til at barn under 12 år bruker mobiltelefon utelukkende i nødsfall.

Bruk SMS og MMS fremfor å snakke i mobilen, oppfordrer svenske forskere. Foto: colourbox.com
Bruk SMS og MMS fremfor å snakke i mobilen, oppfordrer svenske forskere. Foto: colourbox.com Vis mer

Tenåringer bør ifølge forskerne generelt bruke håndsfri når de snakker i mobilen, men aller helst bør de begrense seg til å sende SMS OG MMS.

Studien ble presentert ved en konferanse om helse knyttet til mobilbruk, i regi av London's Royal Society sammen med the Radiation Research Trust. Der viste professor Lennart Hardell, som har ledet studien, til et av de mest alvorlige og oppsiktsvekkende funnene ved studien:

- Personer som begynner å bruke mobiltelefon før 20-års alderen er fem ganger mer utsatt for å utvikle hjernesvulst enn andre på samme alder, uttalte professoren, og ga uttrykk for sterk bekymring.

Les også: Mobilen kan skade fosteret

For tidlig å fastslå risiko

Studien vekker imidlertid skepsis i en rekke forskermiljøer, som hevder det er for tidlig å si noe sikkert om eventuelle skadevirkninger av mobilbruk, rett og slett fordi mobiltelefonen har eksistert for kort tid.

En undersøkelse gjort av Telenor tidligere i år, viser at 88 prosent av alle norske 10-11-åringer disponerer egen mobiltelefon.

Fakta om hjernesvulst:

 • Hjernesvulst (tumor cerebri) oppstår i hjernen, og er den vanligste kreftformen blant barn under 15 år i Norge.

 • Hvert år rammes 40 norske barn av hjernesvulst, og den vanligste typen er såkalte gliomer. Slike svulster vokser langsomt og oppfører seg rolig, men utløser ofte epilepsi.

 • Om lag 600 personer i Norge får årlig diagnosen hjernesvulst. Det kan ta fra 10 til 40 år fra kimen til kreftcellene er sådd, til svulsten blir synlig. Hos barn kan svulsten utvikle seg raskere.

  Kilder: Kreftregisteret og Kreftforeningen.

  Les også: Barn utbrente av mobilen

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer