Nav

Dette kan øke utbetalingen

Du kan få 12 000 kroner ekstra i noen tilfeller om du bytter stønad.

SJEKK DETTE: I noen tilfeller kan det lønne seg å velge engangsstønad istedenfor foreldrepenger. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
SJEKK DETTE: I noen tilfeller kan det lønne seg å velge engangsstønad istedenfor foreldrepenger. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert

Facebook skriver Nav at det i noen tilfeller kan være vanskelig å velge mellom foreldrepenger og engangsstønad.

- Noen ganger kan det nemlig lønne seg å velge engangsstønad selv om du har rett til foreldrepenger.

Foreldrepenger er ment for å erstatte inntekten når man skal være hjemme med barnet i forbindelse med fødsel eller adopsjon, mens engangsstønad kan man få hvis man venter barn og ikke har vært i arbeid det siste året. Det trekkes ikke skatt av engangsstønad, står det på Navs nettside.

Nav trekker fram følgende eksempel på når det kan lønne seg med engangsstønad:

- Hvis mor har en fast månedsinntekt på 9950 kroner. Hvis hun søker om foreldrepenger, kan hun ta 3 uker permisjon før fødsel, 15 uker med mødrekvote og 16 uker fellesperiode, til sammen 34 uker. Det betyr at hun samlet vil få utbetalt ca. 2297 kr x 34 = 78 098 kroner (før skatt).

Nav konkluderer med at det vil lønne seg for mor å søke om engangsstønad, som er en skattefri utbetaling på 90 300 kroner.

- Vær oppmerksom på at når du har fått vedtaket ditt om innvilgelse av engangsstønad, kan du ikke gjøre om på dette valget.

Her får du all informasjon om engangsstønad og foreldrepenger.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer