Økonomi

Dette kan redde jula

Dette visste du kanskje ikke om ordningen.

PENGER TIL GODE: Har du feriepenger til gode? Sjekk muligheten for å få dem nå. Foto: Scanpix
PENGER TIL GODE: Har du feriepenger til gode? Sjekk muligheten for å få dem nå. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Desember er måneden med de mange ekstrautgiftene. Og det er ikke alltid like enkelt å få pengene til å strekke til.

Med prisøkning på matvarer, høye strømpriser i tillegg til gaver som skal kjøpes, så er det mange som kommer til å kjenne behovet for litt ekstra penger i de kommende ukene.

EDDERKOPPER: Får du panikk hvis du plutselig oppdager en edderkopp som kommer trippende over gulvet hjemme? Selv om den kanskje gir deg frysninger langt oppover ryggen, bør du faktisk la den få være i fred. Vi forklarer hvorfor. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks / NTB / WIKIMEDIA. Vis mer

Det kan være lettere sagt enn gjort.

Men – dersom du har sluttet i jobb i løpet av året – enten for å begynne hos en annen arbeidsgiver, eller for å gjøre noe helt annet – så ligger det en liten mulighet i potten.

VENTER PÅ JUL: Førjulstida røyner hardt på lommeboka. Foto: Odd Roar Lange
VENTER PÅ JUL: Førjulstida røyner hardt på lommeboka. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Loven er klar

Du har nemlig krav på å få utbetalt feriepengene dine før nyttår. Men vær klar over at dersom du tar ut feriepengene dine nå, så er det ditto mindre å hente til neste sommerferie.

Da er det i så fall smart å kunne jobbe overtid første halvår neste år, og å sette av disse pengene til neste sommers feriepenger.

Feriepengene skal sikre at du ikke får inntektstap når det er ferie, fordi du i ferien ikke har krav på lønn.

Sommerpenger

I de fleste tilfeller er feriepenger det samme som «sommerpenger».

Ferieloven slår i første omgang fast at feriepengene skal utbetales siste ordinære lønningsdag før ferien tar til, og seinest ei uke før ferien starter.

I de fleste tilfeller handler det altså om sommerferien. Men dette kan fravikes gjennom tariffavtalen.:

– Skifter du jobb i løpet av året kan feriepenger utbetales sammen med siste lønning, og da trekkes det skatt. I de tilfellene er det viktig å sjekke skattekortet slik at du unngår restskatt, sier avdelingsdirektør Ove Nyland i Skatteetaten.

Men så kommer det store spørsmålet:

– Må man betale skatt for 2022-feriepengene dersom man får dem i år, og at de er skattefrie dersom man venter til 2023?

HJEM TIL JUL: Har du skiftet jobb i år, så kan du få feriepengene dine nå. Foto: Odd Roar Lange
HJEM TIL JUL: Har du skiftet jobb i år, så kan du få feriepengene dine nå. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Misforståelsen

– Det er en normal misforståelse at feriepengene er skattefrie. Feriepengene er alltid skattepliktig inntekt det året de utbetales, og er med i grunnlaget for beregning av det du skal betale i skatt i løpet av et inntektsår. De er bare trekkfrie (trekkes ikke skatt) dersom de utbetales året etter opptjeningsåret.

Når feriepengene utbetales året etter eta inntektsår trekkes det ikke skatt ved utbetalingen, men skattekortet er justert slik at det trekkes litt mer skatt av de vanlige lønningene resten av året.

Det betyr at feriepengene du fikk utbetalt sist sommer, var opptjent og skattet for i 2021.

Sjekk lønnsslippen

– Feriepengene skal være minimum 10,2 prosent av lønnen i opptjeningsåret, eller 12 prosent om du har fem ukers ferie, forklarer Ove Nyland.

– Arbeidstakere over 60 år har rett på minimum 12,5 prosent, eller 14,3 prosent ved seks ukers ferie. Grunnlaget for feriepenger finner du på lønnsslippen for opptjeningsåret.

Lønn som du mottar for enkeltstående oppdrag gir ikke grunnlag for feriepenger. Er arbeidet gjort i et arbeidsforhold, har arbeidstaker krav på feriepenger.

Kan man få utbetalt feriepengene for 2022 allerede i desember dersom man ikke har skiftet arbeidsgiver?

Arbeidstilsynet svarer dette:

– Etter ferielovens bestemmelser er det bare tariffavtale som kan fravike bestemmelsene om tidspunkt for utbetaling av feriepenger.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer