Statsbudsjettet 2019

Dette kan skje med studiestøtten

Slik vil regjeringen få flere til å fullføre studiene.

MÅ FULLFØRE: For å få samme omgjøring fra lån til stipend som i dag, må man fra neste studieår fullføre hele graden. Foto: NTB Scanpix
MÅ FULLFØRE: For å få samme omgjøring fra lån til stipend som i dag, må man fra neste studieår fullføre hele graden. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mottar du penger fra Lånekassen? Fra og med 2019 foreslår regjeringen å øke alle støttesatser med 1,8 prosent - men det er ikke nok, mener Norsk studentorganisasjon.

– Vi er glade for den lille økningen som kommer, men dette svarer ikke til behovet. Det er studiene som må vike plassen når økonomien ikke strekker til, spesielt for de studentene som ikke har foreldre som kan hjelpe til, uttaler leder i NSO Håkon Randgaard Mikalsen.

Regjeringen vil også fortsette opptrappingen av studiestøtten, noe som det ble lagt til rette for fra 2016.

Én uke mer studiestøtte

Dette innebærer at studiestøtten skal trappes opp i fire like store deler for studenter i høyere utdanning og fagskoleutdanning, og økes med en fjerdedel av månedlig basisstøtte i hvert av årene 2017 til 2020.

Målet er at studentene i undervisningsåret 2019/20, altså fra neste høst, vil motta utdanningsstøtte i 11 måneder.

Kunnskapsdepartementet foreslår derfor at studentene våren 2019 får utvidet støtteperioden med ytterligere én uke. Studentene vil dermed få støtte i ti måneder og tre uker i undervisningsåret 2018/19.

Må fullføre grad for å få full omgjøring av lån til stipend

I forbindelse med dagens statsbudsjett, foreslår regjeringen også å innføre en ny omgjøringsordning for søkere i høyere utdanning.

Forslaget innebærer at andelen lån som kan gjøres om til utdanningsstipend, vil være den samme som i dag, det vil si 40 prosent.

Derimot vil 25 prosent av basisstøtten kunne gjøres om til utdanningsstipend på grunnlag av beståtte studiepoeng, mens du må fullføre graden for å få gjort om de resterende 15 prosentene.

- Provosert av forslaget

Norsk Studentorganisasjon (NSO) skriver i en pressemelding at de blir provosert av forslaget om å endre stipendordningen i Lånekassen.

NSO mener forslaget bør avvises og håper også stortingsflertallet er uenige med regjeringen. Studentene mener at dette ikke vil løse årsakene til at studenter faller fra og er bekymret for konsekvensene.

De sier videre at forslaget fra regjeringen øker presset på studenter uten å gjøre noe for å sikre trygge rammer i studietiden sånn at flere studenter kan lykkes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer