Konsekvensene av å fjerne 350-kronersgrensa på netthandel

Dette kan skje om vi fjerner momsgrensa

Ikke mange nye arbeidsplasser, men kanskje dårligere nettbutikker, hevder rapport.

UTEN MOMSGRENSE: Politikerne våre vil undersøke hvordan fjerning av momsgrensa vil påvirke den norske økonomien. Posten kommer dem i forkjøpet med en rapport som hevder at konsekvensene ikke blir så store som mange har sett for seg. Foto: Håvard Jørstad / Posten
UTEN MOMSGRENSE: Politikerne våre vil undersøke hvordan fjerning av momsgrensa vil påvirke den norske økonomien. Posten kommer dem i forkjøpet med en rapport som hevder at konsekvensene ikke blir så store som mange har sett for seg. Foto: Håvard Jørstad / Posten Vis mer
Publisert

- Det er snakk om milliarder av kroner og kanskje flere tusen arbeidsplasser som går tapt, sa Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til E24 i sommer.

Han snakket om momsgrensa, som gjør at du handler momsfritt fra utenlandske nettbutikker når kjøpet inkludert frakt havner under 350 kroner.

Stortingets finanskomite bestemte derfor før sommeren at de ville utrede å fjerne hele grensa, og kreve moms fra første krone. Noe blant annet Virke har jobbet hardt for i mange år.

Posten, i likhet med mange andre, mener vi må få på plass systemer for enklere og billigere fortolling først. Blant annet derfor har Posten bestilt en rapport fra Oslo Economics som ser for seg konsekvensene av å fjerne momsgrensa.

Rapporten tegner et ganske annet bilde enn mange andre har gjort: De hevder konsekvensene blir relativt små for både stat og næringsliv, mens du og jeg kan bli taperne.

Rapporten er altså bestilt av noen som er skeptisk til å fjerne grensa, og spådommer om framtida bør uansett tas med noen klyper salt. Men rapporten har mange interessante poenger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer