Strømbruk:

Dette koster dusjen, mobilladinga, TV-tittinga, kaffekoppen, klesvasken …

Nå er det rekordhøye strømpriser - se hvor mye dagligdagse aktiviteter koster.

ET PAR KRONER: Å kjøre oppvaskmaskinen en runde i ettermiddag, koster deg rundt fire kroner i strøm. Foto: Pål Joakim Pollen
ET PAR KRONER: Å kjøre oppvaskmaskinen en runde i ettermiddag, koster deg rundt fire kroner i strøm. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På ettermiddagen mandag 8. november skyter strømprisene i taket i Sør-Norge, der mange må belage seg på å betale ganske nøyaktig fire kroner kilowattimen, når avgifter, moms og nettleie er inkludert.

Mellom 17 og 18 i dag er strømprisen rekordhøy i Sør-Norge, men prisen er også svært høy fra 16-17 og 18-19. Prisen i bildet inkluderer ikke nettleie, og heller ingen påslag fra strømleverandøren. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
Mellom 17 og 18 i dag er strømprisen rekordhøy i Sør-Norge, men prisen er også svært høy fra 16-17 og 18-19. Prisen i bildet inkluderer ikke nettleie, og heller ingen påslag fra strømleverandøren. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Hva koster det å …

Det er definitivt oppvarming som er den største strømtyven for de fleste av oss. Særlig om du mangler ildsted og da baserer all oppvarming i boligen på strøm.

Akkurat hva den koster vil selvsagt bero på hvor stor bolig du har, hvor godt den er isolert, hva slags utstyr du bruker til oppvarming, om det bor andre under deg (som gir deg «gratis» varme) og den slags.

Men hva med de mer dagligdagse tingene? Hva koster det å ta en dusj? Å se på TV? Lade (mo)bilen? Trakte seg en kaffekopp? Kjøre en runde med klesvask både i vaskemaskinen og tørketrommelen?

Og hva med spa-badet som fortsatt holder 40 grader på terrassen?

Under har vi tatt for oss disse og flere til og sett på hva det koster deg med dagens høye strømpriser:

Dusjen

Når du dusjer, tapper du varmtvannsberederen for vann, og da fylles den med kaldt vann som må varmes opp igjen. Dette tar litt tid, så i disse dager, når det koster så mye for strømmen enkelte timer av døgnet, gjør du lurt i å holde deg unna strømtoppene (husk at oppvarmingen av vannet skjer i timene etter at du har dusjet).

Ved midnatt var for eksempel totalprisen for strømmen rundt 1/3 av hva den er på sitt dyreste i dag.

PENGER Å SPARE: Var du smart og dusjet i går kveld, med sparedusj, kostet 10 minutter rundt 5 kroner. Foto: Pål Joakim Pollen
PENGER Å SPARE: Var du smart og dusjet i går kveld, med sparedusj, kostet 10 minutter rundt 5 kroner. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Mens et sparedusjhode bruker cirka 8 liter vann i minuttet, eller da 80 liter for en 10 minutters dusj, bruker et vanlig dusjhode det dobbelte, altså 160 liter på 10 minutter.

Det gir et forbruk på cirka 2,8 kWt og 5,6 kWt for 10 minutter med dusjing. Du kan altså halvere dusjkostnadene ved å bruke sparedusj.

Dusjer du etter jobb i dag, med et vanlig dusjhode, koster det deg med andre ord rundt (5,6 * 4) 22,40 kroner i rene strømutgifter. Dusjet du i rett før sengetid i går kveld, med sparedusj, kostet den bare (2,8 * 1,42) 4 kroner.

I tillegg kommer selvsagt vann- og avløpsavgift, som varierer fra kommune til kommune, men i mange kommuner kan du regne med at totalregningen for dusjen da passerer 30 kroner i ettermiddag.

Spa-badet

Holder vi oss til det våte element, er det mange som i løpet av pandemien har gått til anskaffelse av et spa-bad på terrassen.

SPA: Om du fortsatt har spa-badet stående på - vær klar over at det fort tapper deg for opp mot 20 kroner døgnet på strømregninga. Foto: Pål Joakim Pollen
SPA: Om du fortsatt har spa-badet stående på - vær klar over at det fort tapper deg for opp mot 20 kroner døgnet på strømregninga. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Ifølge hjelpesidene til Mspa, som er blant de største aktørene, kan du forvente et strømforbruk på 150-250 kWh i måneden, men nå som det er ganske kaldt, er det nok mer 250 enn det er 150. Ja, kanskje det til og med er 300, så vi kan regne med 10 kWh i døgnet.

I så fall koster det deg i rundt 20 kroner døgnet å fortsatt ha et varmt bad tilgjengelig på verandaen. Bruker du det én gang i uka, koster det med andre ord 150 kroner badet.

Vasken

Vaskemaskin og tørketrommel bruker også sitt av strøm. Med variert bruk av 40-, 60- og 90-gradersvasker beregner strøm.no at en vaskemaskin i snitt bruker 0,83 kWt per vask.

Setter du på en vask når du kommer hjem fra jobb, må du med andre ord regne med at den koster deg over tre kroner, mens den senere på kvelden vil koste under halvparten.

Tørketrommelen bruker mer strøm. Her oppgir samme kilde 2,4 kWt per runde, eller da rundt en tier i ettermiddag.

Å tørke tøyet i tørketrommel kostet 7-8 kroner da strømprisen var på sitt høyeste i dag. Foto: Pål Joakim Pollen
Å tørke tøyet i tørketrommel kostet 7-8 kroner da strømprisen var på sitt høyeste i dag. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Husk dog at du i tillegg til tørre klær også får litt oppvarming på kjøpet, så varmen fra tørketrommelen vil i stor grad utligne den du bruker ellers på oppvarming.

Hva med oppvaskmaskinen? Her kan du regne med forbruk på en drøy kilowattime per oppvask eller da rundt 4 kroner i ettermiddag. Husk imidlertid at oppvaskmaskinen faktisk bruker mindre strøm dersom den er fylt opp enn om du skulle tatt hele vasken for hånd i kjøkkenvasken, så tro ikke at du sparer noe på det.

En halvtimes runde med en støvsuger på 800 watt forbruker 0,4 kWh eller da snaue to kroner i ettermiddag, men husk at også her får du oppvarming på kjøpet.

Kaffekoppen

Om du venter med å trakte ettermiddagskoppen med kaffe til strømtoppen er over, er det fint lite du sparer på det.

KOSTER IKKE SKJORTA: Selv med skyhøye strømpriser koster deg deg ikke mer enn 10 øre per kopp å trakte kaffe. Foto: Shutterstock / NTB
KOSTER IKKE SKJORTA: Selv med skyhøye strømpriser koster deg deg ikke mer enn 10 øre per kopp å trakte kaffe. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer

Å trakte én liter kaffe bruker rundt 0,12 kWt, så selv om du gjør det den verste timen i dag, kostet det deg allikevel bare rundt 50 øre, eller da 10 øre per kaffekopp om vi regner 2 dl per kopp.

Blir det en grandis til middag i dag, og du bruker en stekeovn som trekker 2200 watt i en halv time (litt forenklet, siden den bruker mindre når temperaturen holdes konstant), koster stekingen deg rundt fire kroner, men husk også her at dette gir oppvarming av boligen på kjøpet.

Se på TV

Avhengig av hvor stor TV og hva slags type TV du har vil strømforbruket variere, men om vi ser på databladet for en 65-tommers LED-TV ligger forbruket typisk på 110 watt, eller 0,11 kW.

En 65-tommers OLED-TV har litt høyere strømforbruk – i størrelsesorden 130 watt (0,13 kW).

Om du skulle ha en eldre 60-tommers plasma-TV fortsatt, kan du her regne med et forbruk på 500 watt (0,5 kW).

Hjemme med sykt barn i dag? Denne barnevakten tar bare 25 øre timen. Foto: Pål Joakim Pollen
Hjemme med sykt barn i dag? Denne barnevakten tar bare 25 øre timen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Altså vil det i dag, med en pristopp på fire kroner per kilowattime, koste deg opp mot 40-50 øre i timen å se på en moderne TV. For plasma-TV-en må du regne to kroner for timen fra 17-18. Men husk også her at mye av energiforbruket gjør TV-en til en liten «panelovn», som avlaster øvrig oppvarming tilsvarende.

Lade mobilen

Kvier du deg for å plugge i mobilladeren mens strømmen er dyr, er det bare å slappe av. Et typisk mobilbatteri med 4000 mAh kapasitet kan lagre 14,8 Wh med energi. Legger vi på en tredjedel av det til varmetap under ladingen (som du strengt tatt får utbytte av, om enn i svært liten grad), forbruker du fortsatt bare 20 Wh, eller 0,02 kWh for å lade mobiltelefonen fra 0-100.

Så selv om du lader den «prime time» mandag ettermiddag, snakker vi uansett om en kostnad på 8 øre for en fullading.

Lade bilen

En viktigere bidragsyter på strømregninga er lading av elbil. Her vil ting som batteristørrelse og ladeeffekt selvsagt spille inn, men om vi ser på en lader på 11 kW, bruker den altså 11 kWt per time, eller da over 40 kroner om den går for full guffe fra 17-18 i dag.

VENT: Plugger du elbilen i laderen i det du kommer hjem fra jobb i dag, blir ladingen mye dyrere enn om du venter til leggetid. Foto: Shutterstock / NTB
VENT: Plugger du elbilen i laderen i det du kommer hjem fra jobb i dag, blir ladingen mye dyrere enn om du venter til leggetid. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer

Det er altså vesentlig med penger å spare på månedsregninga om du konsekvent lader på den tiden av døgnet der strømprisene er lavest - stort sett når de fleste av oss sover.

Mer interessant er det kanskje å se på forbruket. På denne tiden av året er det ikke uvanlig at mindre elbiler bruker rundt 1,5 kWt per mil, og større elbiler 2,5 kWt per mil, med andre ord fra 3-10 kroner per mil avhengig av biltype og når på døgnet man lader.

Og PS! Om du bor i Trondheim, Molde, Tromsø eller andre steder med fortsatt lave strømpriser, kan du nok dele alle oppgitte priser i denne artikkelen på tre. Her er strømprisene omtrent 1/10 av hva de er i Sør-Norge under de verste timene, men vi må også putte inn nettleia i regnestykket.

Artikkelen ble først publisert oktober 2021, men er i sin helhet oppdatert 8. november 2021 med gjeldende priser.

Annonse: Finn billigste strømavtaler der du bor

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer