Prissjekk på munnbind 19. august

Dette koster munnbind nå

Billigere enn for 14 dager siden, men apotekbransjen forventer at prisene vil fortsette å dale i tiden framover.

POPULÆRT: Vi har sjekket prisene på munnbind i apotek og ulike butikker. Prisene er til dels vesentlig lavere enn for to uker siden. Foto: Kristin Sørdal
POPULÆRT: Vi har sjekket prisene på munnbind i apotek og ulike butikker. Prisene er til dels vesentlig lavere enn for to uker siden. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forrige uke gikk myndighetene ut og anbefalte bruk av munnbind ved trengsel på offentlig transport i Oslo kommune og i bo- og arbeidsmarkedsregionen Indre Østfold. I første omgang gjelder rådet fra mandag 17. august og to uker fremover.

Etterspørselen etter munnbind var stor også i forkant av det offisielle rådet, og ble ikke akkurat mindre da rådet kom.

Da Dinside sjekket prisene på engangsmunnbind 6. august, som altså var i forkant av at det offisielle rådet kom, varierte prisene enormt: Fra 349 kroner til 1490 kroner per eske med 50 stk.

Flere har tatt til orde for gratis munnbind. Apotekene har forklart høye priser med etterspørsel og innkjøpstidspunkt for munnbindene. De uttalte imidlertid til NTB at prisene var ventet å gå ned når situasjonen stabiliserte seg.

Slik er prisene nå

Vi har på nytt sjekket prisene på munnbind i flere apotek og andre butikker. Alle munnbindene er av typen medisinske munnbind laget for bruk en gang.

Husk at du også kan bruke tøymunnbind dersom du ikke selv er syk. Dette ifølge anbefalingene fra myndighetene.

Nedenfor kan du se prisene nå.

Alle apotekene har satt ned prisene sammenliknet med da vi sjekket prisene 6. august, da de tok 600, 700 og 750 kroner for en 50-pk.

Nå ligger alle apotekene på cirka samme pris: 500 kroner for en pakke med 50 munnbind, Farmasiet er en 50-lapp billigere enn de andre.

Butikk Produkt Pris Stk-pris
Farmasiet50-pk, type I4498,98
Apotek 150-pk, type IIR4999,98
Vitus Apotek50-pk/UTSOLGT499,99,99
Boots apotek50-pk, type I4999,98
Life.no50-pk, type II54910,98
Sunkost20-pk, type II /UTSOLGT28914,45
Europris10-pk, type I99,99,9
Gymo.no50-pk, type II3997,98
Trygg-helse.no50-pk, type I4498,98
LHL.no50-pk, type IIR4909,8
Ludostore.no50-pk, type I3496,98
RødeKorsFørstehjelp.no50-pk, type I4488,96

Oppdatert 1. september 2020: 1. september melder politiet at de har aksjonert mot Idar Vollviks lokaler, på grunn av munnbind som kan være feilmerket opp mot kvalitet. De opplyser at det er tidlig i etterforskningen og at det er tatt ut siktelse i saken. Idar Vollvik står bak munnbindene som selges via Ludostore.no

Sjekk dette

Vi har tidligere skrevet om de ulike typene munnbind og hva du bør sjekke når du skal handle munnbind.

Petter Alexander Strømme, lagleder medisinsk utstyr i Statens legemiddelverk har gitt disse rådene for hvordan du skal forholde deg for å handle en trygg vare:

- Forbrukerne må være oppmerksomme på hvor de kjøper maskene og om de kjøper på nett, at de kjøper fra seriøse forhandlere, råder Strømme.

- Se etter CE-merking, norsk språk og at det er informasjon om produsent. Vær bevisst og spør forhandleren om hva slags type munnbind det er, oppfordrer han videre.

Tøymunnbind til privat bruk trenger ikke være CE-merket.

Strømme understreker at det er produsenten som er ansvarlig for at produktet er produsert i tråd med kravene.

- Det er også viktig at de som importerer og selger disse produktene, er klare over hva de gjør og at de kjenner regelverket, sier han til Dinside.

Leveringsproblemer

Dinside fikk flere henvendelser etter at vi i vår forrige pristest hadde inkludert Ludostore, som også da var billig. En av henvendelsene gikk på leveringsproblemer og en annen på at de ikke hadde fått det produktet som var avbildet.

Dinside var da i kontakt med Idar Vollvik i Ludostore, som uttalte at de hadde leveringsproblemer da rådet om munnbind kom, men at de hadde varer på vei inn.

- Du kan være helt trygg på at absolutt alle får varene sine! Vi er ærekjære på dette, uttalte Vollvik.

Dinside-leserne som hadde meldt om problemer, fikk senere varene sine. Selv om en av kundene har sendt oss bilder som viser at munnbindene ikke er av den produsenten som var avbildet ved bestilling, BYD, ser det ifølge merkingen ut til å være munnbind av samme type.

Oppdatert 1. september 2020: 1. september melder politiet at de har aksjonert mot Idar Vollviks lokaler, på grunn av munnbind som kan være feilmerket opp mot kvalitet. De opplyser at det er tidlig i etterforskningen og at det er tatt ut siktelse i saken. Idar Vollvik står bak munnbindene som selges via Ludostore.no

- God tilgang

Også apotekene har hatt leveringsproblemer etter at rådene fra myndighetene kom. Ett av apotekene skriver også på sine nettsider at de foreløpig er utsolgt for munnbind.

Men flere uttaler at de jobber med å sikre tilgangen og at de forventer at prisene skal ytterligere ned.

Anne Margrethe Aldin Thune, kommunikasjonssjef i Boots Norge, sier til Dinside at etterspørselen har vært svært stor både i fysiske apotek og på nett etter at de nye anbefalingene kom.

- Etterspørselen vaierer fra apotek til apotek, men vi sender ut munnbind fortløpende fra vårt hovedlager, så de apotekene som eventuelt opplevde å gå tomme i helgen, har fått varer inn igjen raskt. Vi jobber nå aktivt for å sikre tilgangen fremover, og venter flere nye partier inn til hovedlageret vårt fortløpende. Munnbindene fordeles så optimalt som mulig for å sikre tilgangen i apotekene våre, sier Thune.

Også nettapoteket Farmasiet melder om god tilgang:

- Det er bra med tilgang på munnbind og vi har over 300.000 på lager i skrivende stund. I tillegg så kan vi få inn over en million til på mandag ved behov. Vi er ikke bekymret for å gå tomme, verken på kort sikt eller lang sikt, sier daglig leder i Farmasiet, Hans Kristian Furuseth, til Dinside.

Han forteller at etterspørselen nå har roet seg litt, etter to uker med ekstrem etterspørsel, og at de nå selger i underkant av 50.000 om dagen.

MUNNBIND: Slik bretter du sammen et munnbind med ting du etter all sannsynlighet har fra før! Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Ifølge Apotekforeningen forsikrer alle apotekene om god tilgang på munnbind - og at den vil bli enda bedre i løpet av denne og neste uke.

- At enkelte apotek går tomme, er nok et utslag av at de har bestilt for få pakninger fra hovedlageret når etterspørselen økte gjennom helgen og inn i denne uken. Hyllene fylles opp igjen forløpende, sier Jostein Soldal, kommunikasjonssjef i Apotekforeningen.

Tror på lavere priser

Både Furuseth og Thune tror prisene kan gå ytterligere ned:

- Prisene er fortsatt på vei nedover, og vi forventer at de kommer til å fortsette nedover, sier Furuseth.

- Prisen har allerede blitt redusert og vi forhandler innkjøpspris fra parti til parti, så hvis tilgangen holder seg god internasjonalt, forventer vi at innkjøpsprisene vil gå ytterligere ned, noe som gjenspeiler seg i utsalgsprisene, uttaler Thune.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer