Dette koster valutalånet

Dette blir renten din om du konverterer boliglånet til euro.

Knusende effektivt: Valutalån er den største spekulasjonen du kan foreta uten penger. Foto: Per Ervland
Knusende effektivt: Valutalån er den største spekulasjonen du kan foreta uten penger. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste banker i vår rundspørring svarte at de ikke tilbyr valutalån. Noen sier de tilbyr valutalån bare til næringslivet. De få som tilbyr valutalån til private, understreker at slike lån innebærer en stor risiko, og at bare låntakere som har rygg til å bære et tap vil få valutalån.

Valutalån: Livsfarlig spekulasjon

God timing?

Generelt er det galematias å uttale seg om de fremtidige prisene på annet enn jordbær og juletrær. Spesielt i pengemarkedet er det tusenvis av aktører og de flytter daglig på mange milliarder kroner. Man skal i sannhet har tillit til egne krefter om man tror man kan tippe valutakurser bedre enn disse kan.

Likevel er det visse avhengige mønstre i valutakursutviklingen:

Dette med "alt annet like" i det siste punktet er et nesten umulig vilkår. Det finnes knapt to valutaer hvor de underliggende statsfinanser er like solide, sentralbankes instruks og rulleblad er likt og hvor fremtidsutsiktene er de samme. Alle disse forholdene (og flere til) reflekteres i en risikopremie for valutaen. Risikopremien for den norske kronen er idag 1%: Man får en avkastning på 1,25% på å holde norske statspapirer, mot 0,25% i europapirer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.