Storby-shopping

Dette lønner det seg å handle på storbytur i høst

Noe bør du faktisk heller handle her hjemme.

POPULÆRE POLEN: Gdansk i Polen er en av de mest attraktive storbydestinasjonene denne høsten, ifølge Finn.no. Bildet er fra det tradisjonelle julemarkedet i gamlebyen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
POPULÆRE POLEN: Gdansk i Polen er en av de mest attraktive storbydestinasjonene denne høsten, ifølge Finn.no. Bildet er fra det tradisjonelle julemarkedet i gamlebyen. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

I likhet med våren, er høsten tid for storbyferier. Allerede i august skrev vi om hvor det lønner seg å legge høstens helgetur, samt hvordan du bør planlegge shoppingen.

Nå går vi, derimot, grundigere til verks og gir deg, nok en gang, handletips til de ulike destinasjonene.

Reiser kort og langt

Men, først og fremst må vi finne ut hvilke storbyer nordmenn flest er interessert i denne høsten. Ifølge Finn.no Reise, er det disse byene vi har bestilt flest reiser til i november og desember:

 1. London
 2. København
 3. Manchester
 4. Dubai
 5. New York
 6. Paris
 7. Amsterdam
 8. Gdansk
 9. Berlin
 10. Miami

Finn.no peker på at nordmenn reiser lengre enn før, også på helgeturer, trolig på grunn av flere direkteruter og stor priskonkurranse.

- London og Paris har alltid vært på topplisten over de mest populære storbyene i utlandet, men de har likevel opplevd en negativ utvikling i besøk etter terrorhendelsene. Nå er denne trenden, derimot, i ferd med å snu, og begge byene opplever sterk vekst i bestillinger denne høsten, sier kommersiell direktør Terje Berge.

Finn ut om storbyshoppingen lønner seg

Tilbake til shopping under storbyreisen. Lønner det seg generelt å handle utenlands i høst? Ifølge forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB er dette avhengig av tre ting: Valuta, prisnivå og personlig økonomi.

De siste tre månedene har kronen styrket seg noe, nærmere bestemt 0,5 prosent, mot euro og pund, mens kronen har svekket seg med om lag ett prosent mot amerikanske dollar, påpeker hun.

- Det er nok rimelig å si at kronen fortsatt er ganske svak, noe som dermed gjør det dyrere å kjøpe utenlandsk valuta, sier Sandmæl til Dinside.no.

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Foto: Mellingsater/Larsen.
Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. Foto: Mellingsater/Larsen. Vis mer

Når det gjelder prisnivå, er Norge, som du kanskje vet, blant de dyreste landene i verden å bo i, men med et høyt lønnsnivå også. I et land med lavere prisnivå kan derfor en vare bli rimeligere, målt i samme valuta, forklarer forbrukerøkonomen.

- Hvorvidt det «lønner seg» med storbyshopping kommer an på den enkeltes personlige økonomi. Hvis du bruker penger du egentlig ikke har, blir det dyrt selv om kronekursen og prisnivået gjør at varen blir billigere enn hjemme i Norge, understreker Sandmæl.

- Ikke krev moms tilbake i Norden

Det er ikke første gang vi nevner det, men undersøkelser viser at det er få som gjør det. Derfor sier vi det igjen: Krev tilbake momsen når du handler i utlandet.

- Å ikke gjøre dette er det samme som å si «nei takk, jeg betaler heller fullpris» når noen spør deg om du vil ha rabatt, sier Sandmæl.

Også forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 råder deg til å be om momsrefusjon, men husk å beregne nok tid til å gjøre dette på flyplassen, minst en halvtime.

Men, handler du i Norden er det slik at nordmenn må betale moms i ett av de nordiske landene, understreker Sandmæl. Det vil derfor sjeldent lønne seg å få tilbake moms, for så å måtte betale den på nytt i Norge.

Slik krever du momsen tilbake

 • Ta med passet ditt når du handler og sjekk at butikken har en taxfree-ordning som refunderer momsen.
 • Butikken vil ofte se passet ditt, og et refusjonsskjema fylles ut med stempel og signatur fra dem.
 • På flyplassen oppsøker du refusjonsskranken. Ha varene tilgjengelig for fremvisning.

Og, sett deg inn i tollreglene før du reiser.

Smart valutaomregning

Gundersen i Sparebank 1 påpeker at det er lurt å være klar over hva ting koster i Norge før du reiser til storbyen og shopper, slik at du kan skille et godt tilbud fra et dårlig.

- Ofte er varer litt dyrere i Norge enn i utlandet, men det er ikke alltid så veldig mye å spare, sier Gundersen til Dinside.no.

For å gjøre det enklere for deg når du står i butikken, kan disse omregningsmetodene være til hjelp:

 • Pris i pund ganger du med tolv for å få pris i norske kroner.
 • Pris i euro ganger du med ti for å få prisen i norske kroner.
 • Pris i amerikanske dollar ganger du med ni for å få pris i norske kroner.
 • Pris i danske kroner plusser du med 30 prosent for å få pris i norske kroner.

Dette bør du kjøpe i storbyene, og dette handler du heller hjemme

Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix.
Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix. Vis mer

Så er vi endelig kommet til punktet med tips til hva du kan handle i de ulike storbyene som er mest populære i november og desember, ifølge forhåndsbestillingene hos Finn.no.

Forbrukerøkonom Gundersen har selv feriert i flere av landene på lista, og har følgende råd å komme med:

 • London og Manchester: I den britiske hovedstaden har du de populære handlegatene Oxford og Regent Street med alt i alle prisklasser, og mange liker å besøke billigkjeden Primemark. Manchester er nok mest for fotballturister, men faktisk finner du ett av Europas største kjøpesentre i denne byen, samt den største Marks & Spencer-butikken utenfor London.
 • København: Det er ikke spesielt billig i denne byen, men i nedre del av Støget, i retning Kongens Nytorv, kan du gjøre en del gode kjøp i sidegatene. Pass på valutafellen i Danmark, danske kroner er dyrere enn norske. Du må dermed legge til 30 prosent på det det står på prislappen.
 • Dubai: Her finner du mange eksklusive kjøpesentre med et rikt utvalg, men prisene på designvarer er stort sett de samme her som ellers i verden, også i Norge. For å få en unik handleopplevelse, bør du besøke en souk, et lokalt marked, hvor de selger mange spesielle småvarer og deilig krydder.
 • New York og Miami: USA generelt er ikke så billig som det en gang var. Før fikk du gjerne halv pris på varene, nå får du rundt en tredjedel i avslag. I New York kan du gjøre kupp ved å bevege deg utenfor Manhattan til outletet Woodbury, cirka en times kjøretur med buss. På nedre Manhattan, i Financial District, finner du også et bra outlet, 21st Century Outlet. I Miami er South Beach stedet for shopping.
 • Paris: I den franske hovedstaden finner du mange historiske, eksklusive designhus, men Chanel-vesken er ikke noe billigere her enn hjemme i Norge. Det er likevel verdt å vandre en tur i flaggskipbutikkene, de gamle varehusene og på loppemarkedene langs Seinen.
 • Amsterdam: Tresko og tulipaner! Men husk å sjekke om du kan ta med tulipanfrø og -løk inn i Norge.
 • Gdansk: I Polen er generelt mat og tjenester eventyrlig billig. Så unn deg et godt måltid med drikke, og gjerne en tur på spa. De internasjonale merkene er stort sett like i pris som ellers i verden, mens ukjente merker produsert i Øst-Europa kan være billigere.
 • Barcelona: Foruten Zara, har Spania flere egne kjedebutikker å by på med snille priser, for eksempel Pull & Bear, Bershka og Springfield. I tillegg er spanske sko, i likhet med italienske, av svært god kvalitet og finnes i flere prisklasser. Det er ikke mange land du kan finne bedre skoutvalg i. Skinke og vin er også gode kjøp i Spania.

Oppsummert kan man dermed si at internasjonale merker og designvarer ikke varierer så mye i pris, så Armani-dressen kan du like greit handle i Norge. Da får du bedre reklamasjonsmuligheter og forbrukerrettigheter med på kjøpet, samt at det er bra for norsk næringsliv.

Forbrukerelektronikk, som barbermaskiner og kamera, er ganske billig i norske butikker, av og til rimeligere enn i utlandet faktisk, legger Gundersen til. Det samme gjelder hvitevarer, men du hadde vel uansett ikke kjøpt med deg et kjøleskap hjem fra storbyturen.

Tips til smart storbyshopping

 • Tenk på hvor du handler: Butikkene og refusjonsordningene tar ofte et gebyr når du krever tilbake momsen. Derfor er det lurt å samle så mange transaksjoner du kan på ett momsskjema. Dette kan du gjøre ved å handle i ett varehus og samle alt i varehusets serviceskranke.
 • Finn butikker med taxfree: For å få tilbake på momsen, må du handle i en butikk som er med i taxfreeordningen. Se etter klistremerke i butikkvinduene, eller spør betjeningen.
 • Sett et maksbeløp: Bestem deg for hvor mye du skal handle for. Følg hele tiden med i mobilbanken, slik at du holder deg innenfor budsjettet.
 • Velg kort, ikke kontant: Når du får penger tilbake på momsen kan du velge å få disse i kontant eller på kort. Det lønner seg å velge kort.
 • Dropp momsrefusjon i Norden: Nordmenn må betale moms i ett av de nordiske landene. Derfor er det sjeldent lønnsomt å få tilbake momsen i for eksempel Sverige, for så å betale den på nytt i Norge.
 • Hold deg innenfor tollgrensen: Lag deg en shopping-oversikt og skriv ned prisen hver gang du handler noe. På den måten blir det lettere å holde seg under tollgrensen.

Kilde: Silje Sandmæl i DNB

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer