Dette må du passe på selv

Et bankkort skal ikke ha bilde som er eldre enn 10 år.

Gammelt bankkort? Bildet skal egentlig byttes ut etter ti år. Foto: PER ERVLAND
Gammelt bankkort? Bildet skal egentlig byttes ut etter ti år. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Er ordinært bankkort kan maksimalt være gyldig i åtte år, og et bankkort skal ikke ha bilde som er eldre enn ti år. Dette følger av fastsatte regler om utstedelse av legitimasjonsbevis, sier Stine Neverdal, kommunikasjonsrådgiver i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

Likevel går mange av oss rundt med bankkort som har 20-30 år gamle bilder, noe vi illustrerte med morsomme eksempler tidligere denne uken.

>>>Se bildeeksempler - før og nå

Ligner ikke personen

Selv om bildet på bankkortet i teorien skal byttes ut etter ti år, er det mange som ligner svært lite på originalbildet. Bankkortene blir likevel ukentlig benyttet som identifikasjonsbevis - helt uten problemer.

Det finnes eksempler på at banker har utstedt nytt bankkort til personer som ”ligner litt” på bildet på bankkortet de kommer med. I ettertid viser det seg at disse personene på denne måten har svindlet til seg ny ID/nye bankkort.

I lys av dette, er det noen planer om å endre rutinene for bilde eller utstedelse av bankkort?

- Ved utstedelse av bankkort med bilde første gang skal kundens identitet bekreftes ved fremmøte. Og dette skal som hovedregel skje på grunnlag av fremleggelse av gyldig pass, sier Neverdal.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer